13.03.2017 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI MIRJANE VUKOJČIĆ

Komemoracija povodom smrti Mirjane Vukojčić biće održana u četvrtak, 16. marta u 12h, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (Studio JDP).

Mirjana Vukojčić  je, posle duže bolesti, preminula u četvrtak 2. marta. Sahranjena je u ponedeljak 6. marta na Žarkovačkom groblju u Beogradu.

U pozorište je primljena odmah po završetku Akademije za pozorište, film, radio i TV, 1970. Pripadala je generaciji „Bojanovih beba“. Odigrala je na desetine uloga, među kojima se izdvajaju Ofelija (Hamlet), Sonja Marmeladova (Zločin i kazna), Stela (Tramvaj zvani želja), Kordelija (Kralj Lir). Radila je s vodećim rediteljima u zemlji, Matom Mioševićem, Miroslavom Belovićem, Paolom Mađelijem, Stevom Žigonom, Radoslavom Dorićem, Brankom Plešom, Dejanom Mijačem, Radoslavom Milenkovićem, Egonom Savinom, Vidom Ognjenović…. Izuzetne kreacije dala je u savremenim komadima Laku noć, majko Marše Norman, Milena iz Praga po Mileni Jasenskoj, Dejstvo gama-zraka na sablasne nevene Pola Zindela.

Mirjana Vukojčić je bila dugogodišnji član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Svojim talentom, senzibilitetom i posvećenošću pozorištu, dala je značajan doprinos slavi JDP-a.

Bavila se esejistikom u oblasti teatrologije i ostavila je vredne zapise, najčešće o kolegama glumcima.

Odštampajte Odštampajte