29.09.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

PREMINUO PREDRAG EJDUS

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra posle duge i teške bolesti u 72. godini.

Komemoracija povodom smrti prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnjeg upravnika Predraga Ejdusa biće održana u ponedeljak, 8. oktobra u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Ispraćaj za kremaciju biće obavljen dva dana ranije, u subotu 6. oktobra u 16 časova na Novom groblju u Beogradu.

Jedan od najboljih srpskih glumaca, koga su kolege obožavale, a publika i kritika veoma cenili, rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu. Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju upisao je u klasi profesorke Ognjenke Milićević kod koje je studirao prve dve godine. Na trećoj godini profesor mu je bio Predrag Bajčetić. Diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Tokom duge i veoma uspešne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga. Upečatljive kreacije ostvario je na scenama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj… U antologijska pozorišna ostvarenja Predraga Ejdusa ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Dagija, Hercla, Moska…

U sećanju brojnih ljubitelja pozorišta svakako će ostati upamćen i po maestralnom tumačenju Kir Janje, naslovnog lika istoimene Sterijine komedije, koga je neprekidno igrao od premijere 25. decembra 1992. godine. Poslednji, 237. put, Kir Janju je odigrao 21. aprila ove godine.

Kao kuriozitet, svakako će ostati zabeleženo i da je rolu Bernarda Draha, u predstavi “Šovinistička farsa”, po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Egona Savina, odigrao čak 1800 puta.

Sa jednakim uspehom igrao je na filmu i televiziji. Nastupio je u više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Odmah posle diplomiranja, postao je član Narodnog pozorišta u Beogradu. Tu je proveo pune dve decenije, a potom je tokom 1993. godine odlučio da pređe u Jugoslovensko dramsko pozorište. Posle 13 godina, ponovo se vraća u Nacionalni teatar u kojem je, u periodu od 2007. do 2009, obavljao funkciju upravnika.

Ejdus je dobitnik velikog broja nagrada, uključujući i „Dobričin prsten”, najveće priznanje koje se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo.

Ove godine dobio je dve nagrade za životno delo – Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo „Zlatni ćuran“.

U periodu od 1985. do 1989. godine bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Više od deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.


Odštampajte Odštampajte