Plakat

Pozorišni plakati Slavimira Stojanovića privlače svojom monumentalnom jednostavnošću, svojim pompeznim minimalizmom, svojom preciznom mišlju, čitljivom poput rebusa koji zahteva emocionalno-misaonu tehniku kod posmatrača. Oni su lišeni semantičke supertransparentnosti, tako karakteristične za oglašavanje scenskih događaja, a, nadasve, apsolutno lišeni ilustrativnosti sadržaja kojeg se oglašava. Plakat za pozorišnu predstavu nije ogledalo izvedbenog sadržaja, nije čak ni stvar konteksta: poster ima samo jednu funkciju – da objavi postojanje pozorišne predstave.  (Gorčin Stojanović)

Slavimir Stojanović je jedan od najpoznatijih beogradskih dizajnera. Rođen je u Beogradu, 7. januara 1969. godine. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, potom i HDK – Školu za dizajn i primenjenu umetnost  na Univerzitetu u Geteborgu (Švedska), kao i Likovnu akademiju u Ljubljani, Slovenija.

Dizajnersku karijeru je počeo kao art direktor u S-Tim Bits Sači & Sači Advertajzing Balkans, gde je dobio priliku da neometano razvija svoje ideje. Stojanovićev rad u Sačiju je doneo mnoge značajne međunarodne nagrade (oko 150), a sam Stojanović je postao jedan od najhvaljenijih dizajnera u Centralnoj Evropi. Krajem devedesetih seli se u Ljubljanu gde radi u firmi Compas Design kao kreativni direktor, potom u Arih dizajnu u Ljubljani, kao i u okviru kreativnog servisa Futuro, čiji je bio vlasnik. Od 2010. godine radi kao kreativni direktor u firmi Communis DBB u Beogradu, ali je u poslednjih par godina postao partner u dizajn i brending agenciji Designis. Za svoje radove iz domena vizuelnih komunikacija, dizajna i advertajzinga dobio je više od 200 međunarodnih nagrada i priznanja, uključujući: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes, Art Directors Club, Type Directors Club, European Design Excellence, Communication Arts Award, Graphis Annual, Global Award, Montreux Gold, Brumen Grand Prix, za najbolji grafički dizajn u Sloveniji, Grifon, za najbolji grafički dizajn u SCG, itd. Njegov rad je prikazivan u prestižnim svetskim magazinima kao što su  Graphis, Print, Communication Arts, Computer Arts, How, Media Marketing, MMKreativ, Novum i drugi. Njegovi radovi su deo kolekcija u muzeju Pompidou u Parizu, Muzeju umetnosti i reklame u Hamburgu i u Muzeju plakata u Varšavi. Taschen ga je uvrstio u svoje izdanje o savremenom dizajnu, a izdavačka kuća Rockport u prikaz 30 New Masters of Poster Design.

Slavimir živi i radi u Beogradu sa suprugom Oljom i ćerkom Nađom.

www.slavimir.com

****

Autor plakata za predstave Elijahova stolica, Fedrina ljubav, Iz junačkog života građanstva, Histerija, Izgnanici, Kako vam drago, Metamorfoze, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Nebeski odred, Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu), Otelo, Poligraf, Rasprava, Rođeni u YU, Sumnjivo lice, Tako je moralo biti, U močvari, Višnjik, Za sada nigde, Zapisi iz podzemlja, Samo neka bude lepo: Slavimir Stojanović

Autor plakata za predstavu Shopping & Fucking: …

Autor plakata za predstavu Šine: Bata Knežević

Autor plakata za predstave Mletački trgovacHadersfildDragi tataTartifŠvabica: Igor Milovanović

Autor plakata za predstavu Don Krsto: Ivan Mutavdžić

Autor plakata za predstavu Skakavci: Ivan Šijak

Autor plakata za predstave GospođicaZločin i kaznaIzdaja: Branko Rosić

Autor plakata za predstave Unosno mestoDnevnik o ČarnojevićuRazbijeni krčag, Uobraženi bolesnik, Nora!, Slučajna smrt jednog anarhiste, Hamlet, Pod žrvnjem, Hotel slobodan promet, Don Žuan, Tako je (ako vam se tako čini): McCann