Pali anđeo istorije

Kle ima sliku koja se zove Angelus Novus. Na njoj je prikazan anđeo koji izgleda tako kao da namerava da se udalji od nečega čime je fasciniran. Oči su mu razrogačene, usta otvorena, a krila raširena. Tako mora izgledati anđeo istorije. Lice je okrenuo prošlosti. Ono što mi vidimo kao lanac događaja on vidi kao jednu jedinu katastrofu što neprekidno gomila ruševine na ruševinama i baca mu ih pred noge. Rado bi se zaustavio, budio mrtve i sastavljao ono što je razbijeno. Ali iz raja duva tako snažna oluja, da mu je razapela krila i anđeo više ne može da ih sklopi. Ta oluja ga nezadrživo goni u budućnost, kojoj okreće leđa dok gomila ruševina pred njim raste do neba. Ono što nazivamo napretkom jeste ta oluja.
Valter Benjamin

Projekat Pali anđeo istorije, 1914-2014. Jugoslovensko dramsko pozorište pokrenulo je 2012. godine u saradnji s Unijom teatara Evrope (UTE), čiji je član a sprovodi se u saradnji sa Fondacijom JDP-a. On predstavlja izraz namere da se u sklopu obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, jezikom pozorišta formulišu neka od ključnih pitanja naše savremenosti.
Projekat obuhvata stvaranje pozorišnih predstava posvećenih uzrocima i posledicama tog prelomnog istorijskog događaja, te njihovu razmenu između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i njegovih partnera iz UTE, kao i seriju tematskih skupova koji, s različitih aspekata, obrađuju ovu temu.