TERORizimi

TERORizmi – 2013/2015.

 

Dvogodišnji pozorišni projekat

Unije teatara Evrope sa središtem u Francuskoj
Staatsschauspiel Stuttgart, Nemačka
National Theatre iz Osla, Norveška
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija
Habima – National Theatre iz Tel Aviva, Izrael
Young Vic Theatre iz Londona, Engleska
Shiber Hur Company, Palestina

 

Pozorišne predstave, nove drame, prevodi, međusobna gostovanja, konferencije, naučne i književne publikacije, radni sastanci umetnika i festival TERROR

Uz podršku Programa za kulturu Evropske unije

 

________________

Od 2013. do 2015, pozorišne kuće iz Osla, Štutgarta, Beograda, Tel Aviva i Londona sve intenzivije će se baviti svojim TERORizmima. One će razvijati različite tačke gledišta, istraživati različite aspekte, koji verovatno suštinski određuju naša društva.

Tokom perioda 2013–2015, nove drame koje pišu ugledni dramski autori iz cele Evrope daće podsticaj seriji novih predstava i razmeni gostovanja među pozorištima učesnicima projekta. Dve konferencije u Oslu i Štutgartu obeležiće početak i kraj projekta, a posle njih biće objavljene dve publikacije na temu terorizma, i kako ga vide umetnici. Na kraju, u leto 2015. godine planirano je da se na festivalu u Štutgartu prikažu sve predstave i plodovi ovog projetkta.

________________

„ Ne postoji samo jedan terorizam (strahovlada) nego je mnogo oblika TERORizma.“

 

OSLO 2011. Jedan mladić je 22. jula detonirao bombu u sedištu Vlade u Oslu. Samo nekoliko sati kasnije, on je pucao na omladinu u letnjem kampu vladajuće partije. Poginulo je 77 ljudi. U svom manifestu izneo je razloge. | HAIFA 2012. Pošto je spremila večeru za svoju porodicu, tridesetpetogodišnja žena na kratko je izašla iz kuće da donese pirinač. Vratila se uveče posle tri dana, a kosa joj je posedela. | TEL AVIV 1948. Ilegalna organizacija „Olei Hagardom“ bacala je bombe na autobuse i hotele, upala u zatvor da bi oslobodila druge ilegalce, kidnapovala je britanske narednike i kasnije ih obesila u šumi, a na kraju su ilegalci uhapšeni i osuđeni. Danas se ulice nazivaju po njima. Muzeji čuvaju sećanje na njihova dela. | SARAJEVO 1914. Gavrilo Princip je imao svega sedamnaest godina kad je 28. juna usmrtio princa Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Bio je pesnik. Bio je jugoslovenski nacionalista. | NJUJORK 2001. „Po Božiću, u predugim noćima kad se jedna godina pretvara u drugu, duhovi onih što će nestati 11. septembra na Nultnom tlu, ustaju širom sveta, dižu se do glava i mozgova ljudi. Misao o OSVETI iznenada je neosporno razumna.“ (Rajnald Gec, Jedanaesti septembar 2010. / Rainald Goetz, Elfter september 2010) Još uvek živimo među tim duhovima (i nekim novim).

TEROR. Strah ima mnogo lica i iznenađenja. Još je 1977. godine Laker istakao: „termin terorizam koristi se za tako mnogo različitih pojava da je gotovo sasvim izgubio smisao.“ Dvadeset šest godina posle Laker je primetio: „Nema filozofskog uvoda u osnovu terorizma, ne postoji Klauzevic, pa ni Žomini, i to se verovatno nikad neće promeniti, iz jednostavnog razloga što ne postoji samo jedan terorizam (strahovlada) nego je mnogo oblika terorizma. Ono što važi za jednu vrstu, ne znači nužno i za drugu.“