28.08.2015

1 DA LI STE BILI OVDE? 2 NE, OVO JE PRVI PUT – VEČE SA ROBERTOM VILSONOM

Režija: Predavanje Roberta Vilsona

Trajanje: 3h

Predavanje Roberta Vilsona, u tročasovnom trajanju, pruža nam uvid u njegov impresivni estetski univerzum. Upečatljiv vizuelni opus – na stotine slika koje je Vilson stvorio tokom svoje plodne karijere – predstavlja intiman portret njegovog stvaralačkog procesa. Među priznata dela za operu i pozorište ubrajaju se pre svega scenska rešenja za Pučinijev Madam Bateflaj, Vagnerov Prsten Nibelunga, Mocartovu Čarobnu frulu, Ibzenov Per Gint, ali i ona po kojima ćemo ga pamtiti ceo život, kao što su Pogled gluvonemogPismo za kraljicu ViktorijuAjnštajn na plaži (u saradnji sa kompozitorom Filipom Glasom), Crni jahač, The CIVIL warS... Na kraju predavanja, publika će kroz seriju pitanja i odgovora biti u mogućnosti da nadalje istraži svet Roberta Vilsona.

Predavanje je na engleskom jeziku.

CENTAR VOTERMIL (WATERMILL CENTER)

Votermil je kreativna, ogledna radionica za stvaranje performansa – laboratorija izvođačkih umetnosti – a osnovao ju je Robert Vilson kao jedinstveno utočište namenjeno mladim, perspektivnim umetnicima iz celog sveta – središte rađanja i razvijanja novih ideja. Votermil inspiraciju pronalazi u svim oblastima kako umetnosti i kulture, tako i društvenih i prirodnih nauka. Centar Votermil je globalna zajednica umetnika koja počiva na zajedničkom životu i radu unutar impresivne kolekcije artefakata, svojevrsne Vilsonove umetničke zbirke. Centar nudi stvaralačko utočište nadolazećoj, budućoj generaciji umetnika, promovišući njihov rad posredstvom mreže međunarodnih institucija koje podržavaju nove interdisciplinarne pristupe umetnosti.

Neki od najpoznatijih svetskih umetnika učestvovali su u programima Centra Votermil: Triša Braun, Dejvid Bern, Lusinda Čajlds, Filip Glas, Izabel Iper, Žana Moro, Lu Rid, Miranda Ričardson, Dominik Sanda, Suzan Zontag, kao i sam Robert Vilson. Pozorišta i muzeji širom sveta prihvatili su na desetine projekata koji su prvobitno razvijeni u Centru Votermil.

Po mišljenju Džesi Norman Votermil je svakako najbolje osmišljena umetnička škola, ako ne računamo Pjera Buleza koji je osnovao IRCAM u Parizu. Jedinstveni dar i harizma Roberta Vilsona pružaju snažnu osnovu za stvaranje i promovisanje svega što zapravo mislimo da buduće pozorište donosi – novu viziju i sintezu svih umetnosti.

Fondacija Berd Hofman Voter Mil upravlja Centrom i koordinitor je svih umetničkih programa. Pored toga, Centar je osnovao i mrežu saradnje sa lokalnim ali i međunarodnim kulturnim i obrazovnim institucijama. Umetnički programi Votermila finansirani su uz nesebičnu podršku što pojedinaca, što fondacija, što korporacija i državnih institucija.

Od svečanog otvaranja novih objekata u julu 2006, Votermil centar nudi širok izbor programa i aktivnosti tokom cele godine. Za popularni letnji – InternationalSummer Artsprogram, Vilson poziva 60-80 umetnika koji dolaze iz preko 25 zemalja (zasad 48 zemalja sveta) na 4-5 nedelja intenzivnog kreativnog istraživanja. Preporučujemo dnevne radionice sa gospodinom Vilsonom i njegovim saradnicima, ukoliko želite da prisustvujete razvijanju njihovih novih projekata u svim domenima umetnosti. Centar takođe privlači mnoge mlade, buduće umetnike, kojima Vilson u svojstvu mentora pomaže da stvaraju i usavršavaju sopstvene umetničke projekte. Ambiciozno osmišljen program u Votermilu završava se serijom predavanja čiji je cilj da budućim mladim umetnicima ponudi vreme i prostor kako za stvaranje novih, autentičnih radova u svim umetničkim domenima i srodnim disciplinama, tako i bliži kontakt sa institucijama, umetnicima i kolegama, te podršku u (daljem) umetničkom i profesionalnom razvoju.

Jesenji i prolećni program (Fall/Spring Residency Programs) podrazumeva boravak umetnika u Centru, traje od septembra do juna i visokog je profila, pošto uključuje rad sa timom istaknutih predavača-praktičara u oblasti umetnosti i kulture kao što su: Robert Vilson, Marina Abramović, Alana Hajs, Albert Mejzels, Žerar Mortije, Džon Rokvel, Džonatan Safran For, Ričard Senet, Najk Vagner itd. Pomenuti tim vrši selekciju u okviru 15 grupa i odatle bira pojedince – umetnike, istraživače i predavače koji bi tokom boravka u Centru sarađivali u okviru Votermilovih radionica. Rezidenture u Votermilu umetnicima nude i dodatne obrazovne programe sa školama i drugim institucijama; javne događaje poput otvorenih proba i predavanja, seminare i simpozijume; kao i obilazak zgrade i okruženja.

Londonska umetnica, poznata po svojim performansima i video radovima, Darija Martin piše o svom iskustvu u Centru: Bodrili su nas da koristimo prostor kad god nam i kako god nam odgovara… Takođe, uživali smo, pošto smo bez bojazni mogli da razgledamo Vilsonovu neverovatnu umetničku kolekciju, artefakte koji nisu bili zaštićeni staklom…  Svojom provokativnom teksturom, ove skulpture budile su našu inspiraciju i kreativnost… Mir, spokoj kojim Votermil odiše zaista je dragocen. Mogli smo da posmatramo kako nam vlastite misli lutaju uokolo kao pri meditaciji.

Webpage www.watermillcenter.org

 

ROBERT VILSON
Zvanična biografija (kraća verzija)

List Njujork tajms proglasio je Roberta Vilsona za “predvodnika u svetu eksperimentalnog teatra i istraživača koji suvereno vlada scenskim vremenom i prostorom.”

Rođen u gradu Vako, u Teksasu, Vilson spada među najistaknutije stvaraoce u svetu vizuelnih i izvođačkih umetnosti. Njegovi pozorišni radovi obuhvataju širok izbor i nekonvencionalan spoj umetničkih medija – ples, pokret, dizajn svetla, skulpturu, muziku i tekst. Njegov vizuelni scenski opus estetski je upečatljiv i pun emocionalnog naboja; otud i ne čudi što su njegovi radovi naišli na odobravanje publike i kritike širom sveta.

Nakon školovanja na Univerzitetu u Teksasu i Pret Institutu u Bruklinu, Vilson je osnovao performans-kolektiv sa sedištem u Njujorku Škola za ptice Berd Hofman sredinom 1960-ih, i razvio prepoznatljiv autorski rukopis.

Na listi Vilsonovih umetničkih saradnika nalaze se i mnogi drugi umetnici i muzičari, kao što su: Hajner Miler, Tom Vejts, Suzan Zontag, Lori Anderson, Vilijem Barouz, Lu Rid i Džesi Norman. Vilson je takođe obeležio naše doba inscenirajući remek-dela svetske klasike kao što su: Beketov komad Posljednja Krapova traka ili Bihnerov Vojcek, Pučinijeva operaMadam Baterflaj, Debisijeva Peleas i Melisanda ili Brehtova/Vajlova Opera za tri groša, La Fontenove Basne, Homerova Odiseja

Vilsonovi crteži, slike i skulpture predstavljeni su širom sveta na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njegovi se radovi mogu videti kako u okviru privatnih kolekcija, tako i u muzejima širom sveta.

Vilson je nominovan za Pulicerovu nagradu, a dobitnik je brojnih prestižnih priznanja, kao što su: Primo Ibi (dvaput), Zlatni lav venecijanskog Bijenala, nagradaLorensOlivije… Vilson je takođe izabran za člana Američke akademije umetnosti i književnosti, a Francuska ga je imenovala odlikovanjem Commandeur des Arts et des Lettres.

Vilson je osnivač i umetnički direktor Centra Votermil, ogledne radionice (laboratorije) za scenske i izvođačke umetnosti u Votermilu, u državi Njujork.

Predavanje finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Odštampajte Odštampajte