04.11.2015

Baal

PETERBURŠKA POZORIŠNA SEZONA U BEOGRADU
4. novembar, 19 časova, Scena “Ljuba Tadić”
Sanktpeterburško državno akademsko dramsko pozorište »V. F. Komisarževska«

B. Breht
Režija: Aleksandar Morfov

Scenograf: Valentin Svetozarev (Makedonija), Kostimograf: Tita Dimova, Dizajner svetla:Sergej Andrijašin, Pokret: Andrej Noskov, Muzička pratnja: Aleksandar Morfov (Bugarska),Muzički direktor i aranžer: Artur Mkrtčjan

Predstava traje 3 časa ili sata i 30 minuta sa jednom pauzom

O predstavi:

“Baal” je gostovao u Hamburgu (2007), a u okviru »Peterburške pozorišne sezone« i u Drezdenu (2012). To je rok-predstava-koncert koja britko i nemilosrdno krši sva pravila uobičajene pozorišne atmosfere i izaziva vrlo različite emocije kod publike… Priča o poznatom rok-pevaču Baalu sažima priče o sudbinama svih rok-idola koji su nemilosrdno i brzo trošili svoj talenat i život – Džima Morisona, Džimija Hendriksa, Majka Naumenka. Bezbožništvo, poniženje i na posletku poništenje svih osećanja – to je tužan kraj života junaka. Nijedan glumac u ovoj predstavi nije samo dramski umetnik već i član rok-benda koji pesme izvodi »uživo«. Muzičke i glumačke improvizacije na svakom izvođenju predstave stvaraju poseban »drajv«.

O pozorištu:

Sanktpeterburško državno akademsko dramsko pozorište »V. F. Komisarževska«  osnovano je u Lenjingradu 18. oktobra 1942. kao Gradsko pozorište. Od jeseni 1944, pozorište nosi naziv Lenjingradski dramski teatar, a 1959. dobija ime »V. F. Komisarževska«.

Danas ovo pozorište aktivno učestvuje u Novoj evropskoj pozorišnoj akciji (New European Theatre Action – NETA). Spisak zemalja u kojima je »Gradsko pozorište« gostovalo veoma je dugačak.

U najvažnija obeležja rada ovog pozorišta spadaju uzajamna gostovanja i zajednički projekti. Proteklih godina, glumci pozorišta gostovali su u Izraelu, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj i SAD.

Pozorište »V. F. Komisarževska« ima svoju individualnost, svoje  »lice«, kojim se izdvaja ne samo zbog istorije vezane za Veru Komisarževsku (pozorište u Pasažu, Peredvižni teatar Gajdeburova i Skarske, Teatar blokade, pozorište Radlova, Sulimova i Agamirzijana) već i zbog današnjih aktivnosti i dešavanja. Pozorište ima dugu istoriju, ali se odlikuje spojem tradicije i savremenosti i ne želi da ostane u okvirima jednog pravca. Uspostavljanje ravnoteže između tradicije i eksperimenta jedan je od glavnih ciljeva pozorišta. Pozorište je 18. oktobra 2012. proslavilo svoju sedamdesetogodišnjicu.

Umetnički direktor pozorišta je Viktor Novikov.

www.teatrvfk.ru

Odštampajte Odštampajte