19.01.2014

BUBA U UHU

Žorž Fejdo
Režija: Ljubiša Ristić

 

Gospodin Šandebiz je direktor uglednog međunarodnog osiguravajućeg društva. Gospođa Šandebiz, međutim, pogrešno veruje da je njegova impotencija posledica neverstva i priprema mu zamku: lažno ljubavno pismo anonimne dame i poziv na randevu u hotelu „Kod vragolaste mace“ na kom će se sama pojaviti i tako ga raskrinkati. Kako on ne bi prepoznao njen rukopis, zamolila je svoju najbolju prijateljicu, gospođu Omenides, da ga ona napiše svojom rukom. Gospodin Šandebiz, međutim, zaključi da je misteriozna obožavateljka pismo njemu poslala greškom i da je ono zapravo namenjeno njegovom mladom i zgodnom saradniku Turnelu, i nagovori ga da on umesto njega pođe na tajni sastanak. Turnel pristaje i polazi, ne sluteći da će ga tamo čekati niko drugi do gospođa Šandebiz, u koju je inače zaljubljen. Kao za inat, pismo tada nepažnjom dospe u ruke i patološki ljubomornom gospodinu Omenidesu i on, prepoznavši ženin rukopis, odjuri u pomenuti sumnjivi hotel s pištoljem u ruci. Kada čuje za to, Šandebiz  se tamo i sam hitno uputi ne bi li spasio Turnela…

Buba u uhu je verovatno najčuveniji vodvilj u istoriji pozorišta i najznačajnije delo Žorža Fejdoa, kralja ovog žanra. Na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta nalazi se preko četrdeset godina i doživeo je blizu dve hiljade repriza. U svakoj od njih, predvodeći generacije glumaca koji su dali svoj doprinos dugom životu i uspehu predstave, pojavio se Nikola Simić, u svojoj dvostrukoj, neponovljivoj, životnoj ulozi.

***

Prva podela (1971): Viktor Emanuel Šandebiz / Poš NIKOLA SIMIĆ; Kamij Šandebiz MILAN GUTOVIĆ; Romen Turnel VOJISLAV BRAJOVIĆ; Doktor Finaš MORIS LEVI; Karlos Omenides De Istangva MARKO TODOROVIĆ; Ogisten Ferajon VLASTA VELISAVLJEVIĆ; Etijen BORO STJEPANOVIĆ; Ragbi MORIS LEVI; Batisten BRANKO MILENKOVIĆ; Rejmond Šandebiz RADA ĐURIČIN; Lisjen Omenides De Istangva BRANKA PETRIĆ; Antoaneta ZORICA ŠUMADINAC; Eženi VESNA LATINGER.

Premijera: 7.6. 1971.

Odštampajte Odštampajte