27.02.2013

ELIJAHOVA STOLICA 50. PUT

U četvrtak  28. februara na sceni Teatra „Bojan Stupica“ predstava Elijahova stolica biće izvedena 50. put. Predstavu koja je nastala na osnovu istoimenog romana Igora Štiksa režirao je Boris Liješević  a u podeli su: Svetozar Cvetković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Maja Izetbegović, Jelena Trkulja, Renata Ulmanski i Bane Jevtić.

Na 45. Bitefu, Elijahova stolica je osvojila prvu nagradu festivala, Grand prix „Mira Trailović“, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, dobila je pet nagrada: Boris Liješević je dobio nagradu „Anđelko Štimac“ za najbolju režiju a glumačke nagrade „Veljko Maričić“ otišle su u ruke Maje Izetbegović za najbolju mladu glumicu i Svetozara Cvetkovića u kategoriji za najbolju mušku ulogu. Nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju dramaturgiju dobio je Darko Lukić. Publika je Elijahovu stolicu proglasila najboljom predstavom festivala. Za ulogu Riharda Rihtera u predstavi Elijahova stolica, Svetozar Cvetković je dobio i nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije „Miloš Žutić“.

Predstava, nastala u koprodukciji sa sarajevskim Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, gostovala  je u Sarajevu, Beču, Zagrebu, Pančevu, Ljubljani i u Crnoj Gori (Cetinje, Tivat, Podgorica).

Odštampajte Odštampajte