18.09.2015

Elijahova stolica

Igor Štiks

ELIJAHOVA STOLICA

Režija: Boris Liješević

Dramatizacija: Darko Lukić, Adaptacija dramatizacije: Boris Liješević, Dramaturg: Branko Dimitrijević, Scenograf: Gorčin Stojanović, Kostimograf: Maja Mirković, Kompozitor:Aleksandar Kostić, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Svetislav Calić, 

Evropa, devedesetih godina. Poznati pisac Rihard Rihter, umoran od beznadežnih pokušaja da na pragu šeste decenije života svede račune sa samim sobom, progonjen demonima potpune spisateljske blokade i bračnog brodoloma koji je ostavio iza sebe, napušta Pariz i vraća se u rodni Beč, u kuću u kojoj je odrastao. Tamo će, u želji da preuredi svoju staru sobu, u jednom zidu slučajno pronaći beležnicu svoje majke i u njoj već pola veka duboko zapretenu tajnu o njihovoj porodici. Rihter želi da je odgonetne do kraja i osećajući da je to deo njegove sudbine, kreće na opasan put u opsednuto Sarajevo i na još opasniji, sudbonosni put prema samom sebi…

Predstava Elijahova stolica nastala je na osnovu istoimenog romana Igora Štiksa u dramatizaciji Darka Lukića, a u koprodukciji sa sarajevskim Internacionalnim teatarskim festivalom MESS. Na 45. Bitefu osvojila je prvu nagradu festivala, Grand prix „Mira Trailović“. Na 16. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci osvojila je nagradu za najbolju predstavu.

Dinamika ove potresne priče jedne ličnosti smeštene između ličnih problema i surovih ’klješta istorije’ gradi se i na svedočenju o još svežim sećanjima na potresna zbivanja u Sarajevu u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka.  (DANAS)

 Što ne mogu deklaracije, može pozorište. (…) Svestan  snage teksta, reditelj Liješević sublimiranim  dodirima  razrešava i intimna pitanja epohe.  (RTS)

Predstava je u više navrata gostovala u Sarajevu, kao i u Beču, Zagrebu, Ljubljani, u Crnoj Gori (Cetinje, Tivat, Podgorica), Rijeci (gde je osvojila pet  nagrada – za najbolju predstavu, režiju, dramaturgiju, mušku i žensku ulogu), u Kopru, Klužu, Banjaluci (gde je dobila nagrade za najbolju glumu i predstavu u celini), Mladenovcu, Vranju, Somboru.

Premijera: 16/10/2010

1h 40min, bez pauze

Evropa, devedesetih godina. Poznati pisac Rihard Rihter, umoran od beznadežnih pokušaja da na pragu šeste decenije života svede račune sa samim sobom, progonjen demonima potpune spisateljske blokade i bračnog brodoloma koji je ostavio iza sebe, napušta Pariz i vraća se u rodni Beč, u kuću u kojoj je odrastao. Tamo će, u želji da preuredi svoju staru sobu, u jednom zidu slučajno pronaći beležnicu svoje majke i u njoj već pola veka duboko zapretenu tajnu o njihovoj porodici.

 

http://www.youtube.com/watch?v=YHuEN_sSejU&feature=player_detailpage
Odštampajte Odštampajte