11.06.2015

GROUNDING SOIL (PRIZEMLJENJE ZEMLJIŠTA)

Izvedeno na sceni Studio JDP 11. juna 2015. sa početkom u 20:30.

Režija: Saša Pavić
Koncept : Saša Pavić, Koreografija i izvodjači: Edith Buttingsrud Pedersen, Roberta Ricci, Saša Pavić, Muzika : Christian Fennesz & Ryuichi Sakamoto, Alva Noto, Laor Oman Naharin

Reč autora

Grounding soil je plesni performans u potrazi za osećajem “kao kod kuće”. Ovaj termin ima svoju težinu što se može shvatiti u više nivoa – spiritualnom, emotivnom, materijalnom, egzistencionalnom…Na ovom putu takođe ispitujemo našu suštinu i ljudsku svojstvenost. Nakon niza godina provedenih daleko od svoje kuće i porodice ova tema mi je došla kao deo spiritualnog procesa i učenja o misteriji života kao i potraga za sopstvenim identitetom. U predstavi sam akcenat stavio na emotivni proces proizveden kroz pokret u različitim situacijama ljudskog života.

Biografija autora

Saša Pavić (1989) rođen u Novom Sadu gde je završio nižu baletsku školu a potom srednju baletsku školu “Lujo Davičo” u Beogradu u klasi Marije Bajčetić 2008 god. Dobitnik je stipendije “Birgit Keil Tanzstiftung” što mu je omogućilo baletsko usavršavanje na baletskoj akademiji u Mannheimu. Kao profesionalni igrač igrao je u Baletu Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad 2008-2009, Staatstheater Braunschweig, Nemačka 2009-2010, Tanzcompagnie Oldenburg 2010-2012. Radio je sa koreografima Eva Maria Lerchenberg Thöny, Nobert Servos & Jorge Morro, Isztok Kovač, Guy Weizman & Roni Haver, Omar Rajeh, Arco Renz, Marcel Leeman, Sharon Eyal, Anca Huma… Od 2012 god, živi i radi kao samostalni koreograf i performer u Berlinu gde radi svoje koreografije i kolaboracije sa drugim umetnicima. 2014. god. postaje član “collective ONE:THIRD”, grupe igrača koja se bavi instant kompozicijom i live muzikom i predaje savremeni ples.

O 19. Festivalu koreografskih minijatura

05-13. jun 2015.
Narodno pozorište, Dom omladine Beograda, Jugoslovensko dramsko pozorište, Ustanova kulture „Vuk Karadžić“
organizator: Udruženje baletskih umetnika Srbije

19. Festival koreografskih minijatura biće održan od 5. do 13. juna 2015. godine u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije u cilju promovisanja koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, ova manifestacija značajna za plesnu scenu Srbije ponudiće publici takmičarski i revijalni program na scenama Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Doma Omladine Beograda i Ustanove kulture Vuk Karadžić.

U okviru takmičarskog dela5. i 6. juna na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, predstaviće se koreografi i igrači iz zemlje i inostranstva sa njihovim premijerno izvedenim desetominutnim koreografijama, a stručna i šira javnost imati prilike da upozna aktuelne i nastupajuće trendove u oblasti umetničke igre.

Stručni međunarodni žiri će odabrati finaliste koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade kao i za plaketu Aleksandar Izrailovski za najupečatljiviji segment koreografske minijature. Po odluci žirija kritike biće dodeljena i nagrada kritike a tu je inagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz. Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje nagradu Ohrabrenje koja predstavlja deo programa podrške domaćim stvaraocima i podrazumeva produkciju premijerne celovečernje predstave.

Po prvi put u okviru festivala biće prikazano čak pet plesnih premijera na više beogradskih scena u koreografiji nagrađivanih umetnika prethodnih festivalskih izdanja. U Narodnom pozorištu 7.juna će svoju predstavu Hai (Boja sive) izvesti prošlogodišnji nosioci prve nagrade, Maiko Hasegava i Mamoru Sakata (Japan). Iste večeri će se predstaviti i trupa MASA dens iz Hrvatske, laureati FKM-a i pobednici alžirskog festivala savremene igre 2014, sa predstavom pod nazivom Ti.

Nosioci nagrade Ohrabrenje 2013, Miloš Kecman i Milan Bačkulja, izvešće premijerno svoj komad Mesto za nas  9.juna u Domu omladine. Naš mladi umetnik Saša Pavić koji stvara u Nemačkoj, nagrađen Ohrabrenjem 2014, prvi put će se predstaviti beogradskoj publici11.juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa celovečernjim predstavom Grounding Soil (Prizemljenje zemljišta) u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Na završnoj večeri festivala, 13.juna na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić, odigraće se predstava Search of the invisible (Istraživanje nevidljivog) u kojoj će nastupati igrači beogradske plesne scene, a u koreografiji  Portugalca Rikarda Freirea kome su prošle godine posetioci festivala dodelili nagradu publike.

Prateći program festivala će imati i ove godine ozbiljan osvrt na jednu od gorućih tema iz oblasti umetičke igre  – plesnu i baletsku kritiku. Obeležavanjem 60 godina profesionalnog rada Milice Zajcev, kritičarke umetničke igre i publiciste, 28.maja započeće seminar koji čine niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima pod  zajedničkim nazivomKritičke prakse u oblasti umetničke igre 2.

U okviru pratećeg programa, biće organizovana i edukativana plesna radionica koju će voditi Maćej Kuzminski, igrač i koreograf iz Poljske, poznat širom Evrope.

Odštampajte Odštampajte