17.06.2014

IZ MEDIJA: „UNOSNO MESTO” OSVOJILO ZAGREPČANE

IZVOR: POLITIKA | PIŠE: Borka G. Trebješanin | OBJAVLJENO: 15.06.2014.

Predstava je izvedena u okviru 38. festivala „Dani satire Fadila Hadžića”

Zagreb – Svečana atmosfera vladala je preksinoć u Zagrebačkom kazalištu mladih: sala ispunjena do poslednjeg mesta, gromoglasni smeh, dugi aplauz, ovacije, cveće. Poznat je i razlog. Jugoslovensko dramsko pozorište nastupilo je uz „kartu više” u pomenutom scenskom prostoru sa predstavom „Unosno mesto” A. N. Ostovskog, u režiji Egona Savina. Ova predstava za koju se od premijere na matičnoj beogradskoj sceni traži slobodno mesto izvedena je u okviru 38. festivala „Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu, koji tradicionalno organizuje Satiričko kazalište „Kerempuh”. Valja napomenuti da su za gostovanje beogradske ekipe glumaca u Zagrebu karte bile rasprodate još krajem maja, a da dođu velikom broju da vide nove scenske iskorake autorske ekipe iz JDP-a ovdašnje poklonike pozorišne umetnosti nije omela ni jaka kiša koja je padala neposredno pre početka predstave.

– U Zagrebu smo od ovdašnje publike uvek dočekivani sa velikim interesovanjem, zato sa posebnom pažnjom dolazimo ovde, svaki put svesni da se od JDP-a očekuje najviši standard. Inače, imamo redovnu razmenu naših predstava sa ZKM-om na čijoj sceni smo evo igrali i u okviru ovog festivala. Imamo ovde našu publiku, prošle godine smo na festivalu „Dani satire Fadila Hadžića”nastupili sa „Sumnjivim licem”. Nadam se da ćemo nastaviti da razmenjujemo uzajamnu saradnju i u narednom periodu, kaže Tamara Vučković, v. d. direktora JDP-a.

Socijalna komedija „Unosno mesto” koju je ruski klasik A. N. Ostrovski napisao davne 1857. godine, progovorivši o korupciji i mitu, otvorivši i pitanje o moralu, odnosno nemoralu, idealima, novcu i drugim ljudskim vrlinama i manama koje nas okružuju više je nego aktuelna danas na ovim prostorima što se moglo primetiti i po reakcijama zagrebačke publike koja je ovacijama pozdravila glumačku ekipu predstave „Unosno mesto”, koju predvodi Nikola Rakočević koji tumači nepodmitljivom idealistu Žadova. Burne aplauze za tumačenje junaka A. P. Ostrovskog pobrali su i Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Jelisaveta Seka Sablić, Bogdan Diklić, Srđan Timarov, Jovana Gavrilović, Anđelika Simić, Milena Živanović, Nebojša Ljubišić, Stefan Bundalo, Slobodan Tešić, Marko Ajvaz.

Među publikom koja je sa pažnjom pratila beogradsko čitanje predstave „Unosno mesto” sedeo je u zagrebački reditelj Bobo Jelčić.

– JDP ima veliki broj legendarnih glumaca i to se pokazalo puno puta, pa i na ovoj predstavi. Oni jednostavno svojom glumom daju poseban ton svakoj predstavi. Mislim da je tako bilo i ovoga puta i da su apsolutno vladali scenom, rekao je Jelčić i odgovorio na pitanje: da li danas ima nekorumpiranih ljudi:

– Verujem da ima, jer da ih nema život ne bi imao smisla. Ipak, smatram da ih je sve manje i manje. Živimo u svetu, što ova predstava i pokazuje, koji ima problema sa elementarnim ljudskim vrlinama, kao što je poštenje, zdravo društvo. Verovatno je predstava „Unosno mesto” i rađena zbog toga”.

Branislav Lečić koji je tumačio lik Akima Akimoviča Jusova prokomentarisao je, sa druge strane reakciju zagrebačke publike.

–Publika u ZKM-u je vrlo pažljivo gledala predstavu, očigledno su promišljali o svakom detalju uključujući i scenografiju, rediteljski postupak, glumačku igru… Zagrepčani su za razliku od beogradske publike koja je više uključena u celu priču i koja verovatno odmah prepoznaje naše asocijacije, sa malom zadrškom zbog jezika nastojali da odgonetnu sadržaj predstave i to nije nimalo mana, već je reč o pažljivoj publici koja je na kraju pokazala da nas je razumela jer nas je vraćala i vraćala uz aplauz na scenu. To mi je dovoljan dokaz da su predstavu primili snažno, kaže glumac Lečić.

Ovogodišnje 38. festivalsko izdanje „Dana satire Fadila Hadžića” čini 13 predstava pozorišnih kuća iz Varaždina, Splita, Ljubljane, Kranja, Beograda, Novog Sada i Zagreba. Selekciju je potpisala Mani Gotovac, ugledna hrvatska pozorišna poslenica izdvojivši pozvana ostvarenja iz neobično velike ponude od čak 53 prijavljene predstave.

– „Unosno mesto” JDP-a izoštreno i scenski mudro pokazuje kako se iz finih manira i evropske mode naših savremenika krije dublja i opasnija grabežljivost, surovost i samoljublje nego što je to bilo u vremenima naših očeva, rekla je Mani Gotovac navodeći razloge zbog kojih je beogradsko čitanje dela „Unosno mesto” uvrstila u svoj izbor i naglasila:

– Dani satire će pokazati dela pozorišnih reditelja koji u sklopu tradicionalnih modela iznalaze umetnost teatra. Kao primer toga navodim „Unosno mesto” Egona Savina.

Na prošlogodišnjim, 37. „Danima satire Fadila Hadžića” na kojima je JDP učestvovalo sa predstavom „Sumnjivo lice” Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića nagradom „Mladen Crnobrnja Gumbek” nagrađen je Bojan Dimitrijević za ulogu Žike.

Jedan od najvećih domaćih i regionalnih festivala „Dani satire Fadila Hadžića” otvoren je, inače, 3. juna premijerom „Predstave Hamleta u selu Mrduša donja” autorskog tandema Ive i Vinka Brešana.

Na festivalu je gostovalo i pozorište „Boško Buha” sa Nušićevom „Gospođom ministarkom”, u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Odštampajte Odštampajte