03.01.2013

JDP u 2012.

Tri premijere

Tokom protekle godine, Jugoslovensko dramsko pozorište imalo je tri premijere. Nušićevo Sumnjivo lice u režiji Jagoša Markovića premijerno je izvedeno na Sceni „Ljuba Tadić“ u aprilu. Jesen su obeležile priče Doroti Parker u predstavi Samo neka bude lepo koju je režirao Marko Manojlović na sceni Teatra „Bojan Stupica“, dok smo u zimu ušli sa premijerom Šekspirovog Otela u režiji Miloša Lolića na Sceni „Ljuba Tadić“.

Gostovanja

Kao i prethodnih godina, naše predstave gostovale su na brojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu. Igrali smo u Bogoti (Kolumbija), Klužu, Sibiu (Ruminija), Rijeci (Hrvatska), Ljubljani, Kopru (Slovenija), Beču (Austrija), Cetinju, Podgorici, Tivtu, Herceg Novom (Crna Gora), Banjaluci (BiH), Užicu, Valjevu, Somboru, Čačku. Gostovanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2012. godini pomoglo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nagrade

Na 17. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu Jasna Đuričić je dobila nagradu ARDALION za najbolju žensku ulogu u predstavi Višnjik po tekstu Antona Pavloviča Čehova u režiji Dejana Mijača.

Na Teatar festu “Petar Kočić” Drama o Mirjani i ovima oko nje dobila je dve nagrade – za glavnu žensku ulogu (Mirjana Karanović) i scenografiju (Gorčin Stojanović).

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Elijahova stolica je dobila pet nagrada. Boris Liješević je dobio nagradu „Anđelko Štimac“ za najbolju režiju. Glumačke nagrade „Veljko Maričić“ otišle su u ruke Maje Izetbegović za najbolju mladu glumicu i Svetozara Cvetkovića u kategoriji za najbolju mušku ulogu. Nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju dramaturgiju dobio je Darko Lukić. Publika je Elijahovu stolicu proglasila najboljom predstavom festivala.

Za ulogu Riharda Rihtera u predstavi Elijahova stolica, Svetozar Cvetković je dobio i nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije „Miloš Žutić“.

Fondacija JDP

U aprilu ove godine osnovana je Fondacija JDP-a sa ciljem da se kroz njen rad i saradnju sa donatorima i partnerima stvore uslovi za razvoj pozorišne umetnosti. Uz pomoć Fondacije, u sezoni 2012/2013, do sada su realizovane dve predstave Samo neka bude lepo i Otelo.

Unija teatara Evrope

Predstavnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta učestvovali su na redovnim godišnjim sednicama Skupštine Unije teatara Evrope (UTE), u februaru u Parizu i maju u Solunu. Na sednici koja je održana u Solunu, UTE je podržala realizaciju projekta Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Pali anđeo istorije“. Ovaj projekat bio je i glavna tema dvodnevne konferencije UTE koja je sredinom oktobra održana u JDP-u uz prisustvo više od 20 predstavnika najznačajnijih evropskih pozorišta. Iz inicijative da se stogodišnjica događaja koji su potresli celu Evropu obeleži različitim produkcijama u pozorištima članicama UTE ili zajedničkim produkcijama više članica, na konferenciji je doneta odluka o održavanju festivala a predlog je da centar do sada najvećeg projekta UTE bude Beograd.

Trans/skript

Započet je projekat „Trans/skript“ koji JDP realizuje sa Francuskim institutom i Ministarstvom kulture Republike Srbije. Reč je o prevodilačko-izdavačko-pozorišnom projektu koji je pokrenut sa ciljem da srpskoj pozorišnoj javnosti pruži bolji uvid u novu francusku dramu. Kroz temeljnu selekciju radova najznačajnijih savremenih francuskih dramatičara, njihov zajednički rad sa srpskim pozorišnim profesionalcima – prevodiocima, piscima, i rediteljima – kroz radionice, javna čitanja i prezentacije, stvoriće se uslovi za objavljivanje knjige s prevodima pomenutih komada i njihovu produkciju.

Studentske predstave

Saradnja JDP-a sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu u okviru STUDIOFEST-a koji je u junu održan u našem pozorištu, rezultirala je potpisivanjem Protokola o saradnji sa FDU a jedna od predstava koja je izvedena na Festivalu od septembra je na repertoaru Teatra „Bojan Stupica“. Reč je o Pokojniku Branislava Nušića u režiji Igora Vuka Torbice u produkciji FDU.

Beogradski susreti

U septembru su u JDP-u održani „Beogradski susreti“ u okviru projekta TEATROSKOP čiji je organizator Francuski institut. Projekat finansiraju Ministarstvo kulture i Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Cilj projekta je unapređenje razmene između Francuske i zemalja Jugoistočne Evrope na polju scenskih umetnosti. Na „Beogradskim susretima“ učestovalo je više od 60 profesionalaca iz oblasti scenskih umetnosti i predstavnika vodećih pozorišta i festivala, najvećim delom iz Francuske i iz regiona.

Nova nagrada JDP-a

Dva velika glumačka imena Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji su u JDP-u od njegovog osnivanja 1947. godine, Branka i Mlađa Veselinović, odlučili su da Fondaciji JDP doniraju sredstva iz kojih će se dodeljivati nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a.

Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta ove godine prvi put dodeljuje nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ a žiri u sastavu Branka Petrić, Anita Mančić, Predrag Ejdus i počasni član Ljubica Radović Đurović, doneo je odluku da se nagrada dodeli Nebojši Glogovcu za ulogu u predstavi Sumnjivo lice Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića.

Nagrada će biti dodeljena u januaru 2013.

Novčana godišnja nagrada „Branka i Mlađa Veselinović” dodeljivaće se na kraju svake kalendarske godine.

Titlovane predstave

Od maja ove godine, svakog meseca, JDP na repertoaru ima dve predstave titlovane na engleski jezik.

Sajt

U decembru je aktiviran i novi sajt Jugoslovenskog dramskog pozorišta na adresi www.jdp.rs

Odštampajte Odštampajte