26.10.2018

Kralj Lir

Vilijam Šekspir

Režija: Januš Kica

Dramaturgija:: Lada Kaštelan, Scenografija:: Numen i Ivana Jonke, Kostimografija:: Eva Dessecker, Kompozitor:: Tamara Obrovac,

 

Gostovanje predstave Kralj Lir iz Hrvatskog narodnog kazališta

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba (HNK) Kralj Lir Vilijama Šekspira, u režiji Januša Kice, gostovala je na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta 17. oktobra i tako se nastavila uspešna saradnja ova dva teatra.

Šekspirov Kralj Lir je pozorišni klasik koji predstavlja, „izazov za sve pozorišne umetnike, a problemi i pitanja koja tekst postavlja su večni – Šta se događa kada čovek poludi od izneverenih nada? Kada odustane jer je izgubio ne vlast, već sve iluzije? Kada umre slomljenog srca pošto shvata da su njegeve greške odvele nevine u smrt?“

Kralj Lir poljskog reditelja Januša Kice „traga za onim unutra, za slomom i ludilom čoveka koji je ovde u prvom planu, više kao čovek nego kao kralj“, a „borba za vlast koje se svojevoljno odrekao tek je okvir za ličnu tragediju, starost, ludilo, slom – to je Lir zagledan u samog sebe“.

Januš Kica, uspešni poljski reditelj i dobitnik brojnih priznanja, diplomirao je teatrologiju na Univerzitetu u Krakovu, nakon čega odlazi u Zapadnu Nemačku i u Kelnu upisuje studije teatrologije i Istorije umetnosti. Kica kontinuirano sarađuje sa zagrebačkim pozorištima od 1990, a osim Nemačke i Hrvatske, režirao je u Austriji i u Sloveniji. Kica je u Zagrebačkom pozorištu mladih postavio komad Biljane Srbljanović Skakavci.

Scenografiju za predstavu Kralj Lir radili su Studio NUMEN i Ivana Jonke koji su JDP potpisali scenografije za predstave Metamorfoze, Hamlet i Ajnštajnovi snovi.

Odštampajte Odštampajte