21.10.2017

LP DUO: Kvantna muzika – audiovizuelni koncert za dva hibridna klavira

LP Duo je tokom septembra i oktobra 2017. predstavio projekat Kvantna muzika na koncertima u nekoliko zemalja Evrope, a završnica turneje bila je beogradski koncert 21. oktobra.

Projekat Kvantna muzika u sebi povezuje svetove muzike, novih naučnih tehnologija i kvantne fizike, a jedan od njegovih inicijatora je i najcitiraniji kvantni fizičar današnjice, Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i jedan od osnivača Centra za kvantne tehnologije u Singapuru.

LP Duo predstaviće publici raznovrsni spektar zvukova stvorenih kroz dijalog fizičke realnosti i kvantnog sveta, svirajući klasične klavirske zvuke, ali i zvuke snimljene u laboratorijama, uz muziku inspirisanu kvantnom fizikom, koju su komponovali LP Duo i Kim Helveg, danski kompozitor. Na programu će biti i muzika Hila Mejeringa, Ivana Božičevića, Terija Rajlija i Antonija Korije, posebno aranžirana za hibridni klavir. Na beogradskoj premijeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu publici će se obratiti i Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i jedan od inicijatora projekta Kvantna muzika.

Tokom evropske turneje, LP Duo će svirati na dva hibridna klavira, koje je za potrebe ovog projekta osmislio i konstruisao tim inženjera iz Srbije predvođen Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, u saradnji sa LP Duom.

„Oduvek smo bili fascinirani kombinacijom klasičnog klavira, analognih sintisajzera i digitalnog zvuka. U okviru projekta Kvantna muzika osmislili smo instrument koji nam omogućava da odsviramo bilo koji zvuk koji (ne) možete da zamislite, i to na dva klasična klavira, što otvara potpuno nov pristup izvođenju i interpretaciji muzike“, izjavili su Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji su svirali i u rokenrol bendovima Jarboli i Ola Horhe.

Video-radove koji će pratiti koncert kreirala je Metaklinika, produkcijski tim iz Srbije, a oni će publiku voditi kroz deset poglavlja s ciljem da joj približe zakone kvatne fizike.

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, partneri su Centar za promociju nauke, Centar za novu umetnost (Srbija), Kino Šiška (Slovenija) i Danska nacionalna škole scenskih umetnosti (Danska), a Jugoslovensko dramsko pozorište je pridruženi partner projekta.

Odštampajte Odštampajte