06.11.2015

Magbet

PETERBURŠKA POZORIŠNA SEZONA U BEOGRADU
6. novembar, 19 časova
Sanktpeterburško državno pozorište-festival »Baltički dom«

Vilijam Šekspir
Režija: Lik Perseval

Slikar: Anet Kurc (Nemačka), Kostimograf: Irina Rjabov (Nemačka), Majstor svetla: Mark van Denese (Belgija), Scenski pokret: Ted Stofer (SAD), Muzička pratnja: Lotar Miler (Nemačka), Pavel Mihejev (Rusija)

Predstava traje 1 sat i 30 minuta, bez pauze.

O predstavi

Tragedija »Magbet« Vilijama Šekspira prva je predstava poznatog evropskog reditelja Luka Persevala u Rusiji. Za svoju »rusku premijeru« reditelj nije slučajno izabrao »Baltički dom« sa kojim sarađuje više od deset godina i koji je više puta nazvao svojim »rodnim ruskim domom«.

»Magbeta« reditelj ne posmatra sa uobičajene tačke gledišta. Glavna tema tragedije za njega je ono najskrivenije: intimni odnosi između Muškarca i Žene. Odnosi, koji na početku rađaju ljubav, mogu lako i da je unište.

»Magbet« je za Persevala određena dogma u odnosu između muškarca, žene i vlasti. Strasna želja za vlašću nastaje u pokušaju da se praznina nečim zameni, tačnije pokušajem da se ispuni ta praznina, koja se otvara kada odnosima dođe kraj. Čovek se trudi da zameni jedno, za njega jedinstveno biće, kroz proces potčinjavanja miliona drugih. U tom slučaju njegova sudbina je beznadežna.

Predstava je realizovana uz podršku Ministarstva za kulturu Rusije i Instituta «Gete»  u Sankt Peterburgu.

O pozorištu

Pozorište-festival »Baltički dom« predstavlja veliki teatarski sistem, čija je istorija počela 1935, otvaranjem Lenjingradskog državnog pozorišta »Lenjinski komsomol« (danas je to – Pozorište-festival »Baltički dom«).

»Baltički dom« nasledio je tradiciju svog poznatog prethodnika, ali je postao jedno od najprogresivnijih pozorišta u gradu. Ovde je osnovan prvi ruski međunarodni pozorišni festival »Baltički dom«, koji se održava svake godine, zatim festival – prvi u Rusiji – rusofonih pozorišta iz zemalja SND i Baltije »Sastanci u Rusiji«, kao i festival monodrame  »Monokl«.

Ovde su počeli da stvaraju pisci koji su danas vodeća imena u ruskoj novoj drami: braća Presnjakov, M. Ugarov, V. Sigarev, I. Virapajev i drugi. Tu su stvorene prve predstave, adaptacije poznatih književnih dela: »Sahranite me ispod letvice« P. Sanajeva, »Samoća na internetu« J. L. Višnjevskog, »Zeleni šator« L. Ulicke itd.

Pozorišni repertoar sastoji se od zadivljujuće raznovrsnih predstava. Pozorište-festival »Baltički dom« uvek se kritički oštro bavi idejama svog vremena; nije slučajno što se baš ovde rodio projekat »Peterburška dokumentarna scena«, namenjen pre svega mladoj publici. Prva predstava tog projekta bio je komad »Antitela«,  dobitnik Nacionalne pozorišne nagrade »Zlatan sofit«.

Generalni direktor pozorišta je zaslužni umetnik Rusije Sergej Šub.

www.baltic-house.ru

Odštampajte Odštampajte