14.02.2018

Metamorfoze

Pubije Ovidije Nazon
Režija: Aleksandar Popovski

– Nebojša Glogovac
– Tamara Vučković
– Nikola Đuričko
– Nataša Tapušković
– Goran Šušljik
– Nada Šargin
– Radovan Vujović
– Marija Vicković/ Milena Živanović

Dramaturg: Jelena Mijović, Scenografija: NUMEN, Kostim: Jelena i Svetlana Proković, Muzika: Silence, Koreograf: Dalija Aćin, Lektor: Ljiljana Mrkić Popović,

Još od kako je pre tačno dve hiljade godina napisan, ovaj spev ostao je sve do danas jedno od najčitanijih dela iz Zlatnog doba rimske književnosti. On predstavlja istoriju sveta, od stvaranja do Ovidijevog doba, ispričanu kroz mitove koji sadrže motiv telesnog preobražaja. U saradnji s dramaturgom Jelenom Mijović, reditelj Aleksandar Popovski dramatizovao je ovo klasično remek-delo i stvorio predstavu koja život i odnose među ljudima prikazuje kao neprekidni niz neizbežnih transformacija, večitu promenu koja je moguća samo zahvaljujući najjačoj od svih sila, ljubavi. U tom poduhvatu pomogli su mu njegovi stalni saradnici iz dizajnerske grupe Numen, i mala reprezentativna selekcija glumaca iz generacije u punoj kreativnoj snazi, blistava podela u kojoj su Nebojša Glogovac, Nataša Tapušković, Nikola Đuričko, Dragan Mićanović, Tamara Vučković, Goran Šušljik, Marija Vicković, Radovan Vujović, Nada Šargin i Jelena Đokić.

„… predstava Popovskog je prodoran, bujan, gustim i masnim bojama islikan mozaik ljubavnih iskušenja koja se ukazuju kao metafore života samog. Ranjivost i neuhvatljivost osećanja ljubavi, inspiracija je koja nikada ne bledi, ne suši se, ne umire, već zadržava svoju vitalnost, čak i u ovom našem vremenu jezivog, uništavajućeg materijalizma.“ (POLITIKA)

Predstava Metamorfoze osvojila je na Sterijinom pozorju 2010. u Novom Sadu tri Sterijine nagrade: za glumu (Nada Šargin), scenografiju (NUMEN) i scenski pokret (Dalija Aćin); dve nagrade „Ardalion“ na Petnaestom jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu: za glumu (Tamara Vučković) i za scenografiju (NUMEN), kao i nagradu publike za najbolju predstavu festivala; tri nagrade na Šestom festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu: za najbolju predstavu i za glumu (Jelena Đokić i Nebojša Glogovac). Radovan Vujović i Nikola Đuričko su za svoje uloge u ovoj predstavi dobili nagradu novosadskog Dnevnika i nagradu „Zoran Radmilović“.

PREMIJERNA PODELA:
Nebojša Glogovac
Tamara Vučković
Nikola Đuričko
Jelena Đokić
Goran Šušljik
Nada Šargin
Radovan Vujović
Marija Vicković

Premijera: 9/06/2010
Trajanje: 1h 55min, bez pauze

Odštampajte Odštampajte