15.01.2013

PREDSEDNIK UNIJE TEATARA NA SASTANKU KOD MINISTRA KULTURE

U sklopu dvodnevne radne posete Jugoslovenskom dramskom pozorištu, predsednik UTE (Unije teatara Evrope) i umetnički direktor pozorišta Habima iz Tel Aviva Ilan Ronen, izvršna direktorka UTE Rut Hajnen i v.d. direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković imali su sastanak sa Ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem i savetnikom predsednika Republike Srbije Radoslavom Pavlovićem.

Tema sastanaka bio je projekat „Pali anđeo istorije“ koji su inicirali JDP i UTE. Ovaj projekat, kojim se obeležava godišnjica Prvog svetskog rata, bio je i glavna tema dvodnevne konferecije UTE koja je sredinom oktobra održana u JDP-u. Na sastancima se razgovaralo o ideji da JDP bude centar ovog projekta koji bi započeo festivalom u junu 2014. godine. Na festivalu će učestvovati najznačajnija evropska pozorišta, članovi UTE.

Obeležavanje godišnjica događaja vezanih za Prvi svetski rat, verujući da su upravo oni postavili temelje današnje Evrope i značajno odredili trenutak u kome se ona danas nalazi, evropski teatri će različitim produkcijama ili zajedničkim projektima dati svoj pogled na prošlost i sadašnjost Evrope.

Na oba sastanka pokazano je veliko interesovanje za projekat i volja da se on podrži i istaknuto da je Beograd pravo mesto za održavanje jednog ovakvog događaja.

Predsednik UTE Ilan Ronen i v.d. direktora JDP-a Tamara Vučković, izneli su ideju da se u junu 2013. godine održi konferencija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na kojoj će biti objavljeni detalji projekta i njegovi učesnici.

Odštampajte Odštampajte