22.02.2018

Skakavci

Biljana Srbljanović

Režija: Dejan Mijač

Scenograf: Juraj Fabri, Kostimograf: Lana Cvijanović, Kompozitor: Isidora Žebeljan, Koreograf: Miloš Paunović, Dizajn scenskog zvuka: Zoran Jerković, Scenski govor: Ljiljana Mrkić-Popović, Kreativni video tim – vodja kreativnog tima: Boris Miljković, direktor fotografije: Milan Tvrdišić, komjuterska animacija: Branko Citlik, fotografija: Kristina Miljković, Dizajn svetla: Svetislav Calić, Originalnu muziku Isidore Žebeljan izvode – truba: Marko Đorđević, vokal: Brankica Vasić,

Voditelj uticajnog TV programa viđa se sa svojom novom poznanicom, mladom vidovitom ženom, u nameri da iskoristi njene natprirodne moći kako bi došao do informacija o planovima i životima političke elite. Ugledni hirurg i njegova trudna sestra odlučuju da se reše muka sa svojim starim, dementnim ocem tako što će ga bez dokumenata i samo s jednim koferom ostaviti kraj auto puta, negde izvan grada. Penzionisani profesor univerziteta, akademik koji strasno igra loto, zapošljava svog sina slabića kao ličnog šofera, ne bi li ga time zaštitio od posledica njegove mračne prošlosti.

Ovo su samo neke od uznemiravajućih priča koje će, kako drama bude odmicala, početi da se prepliću i povezuju stvarajući tako jednu sumornu i opominjuću viziju društva izloženog velikim promenama, istovremeno još uvek snažno određenog odlukama i vrednostima starije generacije koja ne pristaje da prepusti moć.

„Uspela u svakom pogledu, i s formalnog, i sa suštinskog stanovišta, predstava (…) Skakavci krupan je događaj u našem pozorišnom životu, plodonosan susret dve u njemu trenutno vodeće stvaralačke ličnosti – Biljane Srbljanović, koja je napisala svoju do sada možda najuspeliju dramu i Dejana Mijača, čiji je opus upotpunjen još jednim studioznim rediteljskim radom.“ (NIN)

„Skakavci predstavljaju još jedan veliki pomak u već zadivljujućoj karijeri našeg najpoznatijeg dramskog pisca. … Reditelj je uspeo, uz pomoć nadahnutog ansambla, da provuče i jednu gotovo iznenađujuću notu, jedan nov kvalitet u dramama Biljane Srbljanović. To je nežnost koja svoje uporište nalazi u razumevanju ljudske prirode. Verovatno najbolja predstava nastala kod nas po tekstu Biljane Srblajnović.“ (YELLOW CAB)

Predstava Skakavci osvojila je pet Sterijinih nagrada: za najbolju novu dramu (Biljana Srbljanović), najbolju režiju (Dejan Mijač), najbolju muziku (Isidora Žebeljan) i dve za glumu (Renata Ulmanski i Isidora Minić). Na istom Sterijinom pozorju, Okrugli sto kritike proglasio ju je za najbolju predstavu festivala.

Uz gostovanja u Ljubljani i Zagrebu, Skakavci su sudelovali i na festivalima u Visbadenu (Festival nove evropske drame), Rijeci (Festival malih scena) i Solunu (Premio Europa).

Na osnovu ovog komada, najvažniji nemački pozorišni časopis Theater heute proglasio je Biljanu Srbljanović za najboljeg stranog dramskog pisca godine.

PREMIJERNA PODELA:

Nadežda, 35 Isidora Minić
Milan, 35 Boris Isaković
Dada, 36 Aleksandra Janković
Fredi, 41 Svetozar Cvetković
Alegra, 10 Maša Dakić
Žana, 50 Jasmina Avramović
Maksim, Maks, 55 Vojislav Brajović
G. Ignjatović, 75, akademik, Milanov otac Miodrag Radovanović
G. Jović, 80, niko i ništa, Fredijev i Dadin otac Rade Marković
G. Simić, 77, niko i ništa, nikome ništa Nikola Sim
Gđa Petrović, 78, Žanina mama Renata Ulmanski

 

Odštampajte Odštampajte