28.09.2017

Sneg (51Bitef17)

28. septembra 2017. realizovano je gostovanje Talija teatra iz Nemačke u okviru 51 Bitefa 17

Orhan Pamuk
SNEG
Režija: Ersan Mondtag

Scenografija: Paula Wellmann, Kostim: Josa Max, Muzika: Маx Аndrejewski, Dramaturgija: Matthias Günther, Učestvuju: Pascal Houdus, Marie Löcker, Thomas Niehaus, Cathérine Seifert, Steffen Siegmund, Tilo Werner, Sebastian Zimmer, Fotografija: Armin Smailović

Mladi berlinski reditelj Ersan Mondtag, poreklom iz turske zajednice, jedna je od vodećih zvezda u usponu pozorišta nemačkog govornog područja. Na Bitefu će biti prikazane dve Mondtagove predstave, čime njegov rad dobija ono što dosada nije imao u većoj meri – najširu međunarodnu vidljivost – dok festival obnavlja i učvršćuje svoju izvornu ulogu spajanja kultura i promovisanja najinventivnijih svetskih umetnika. Predstava u produkciji čuvenog Talijateatra iz Hamburga zasnovana je na epskom materijalu, romanu Sneg turskog nobelovca Orhana Pamuka. NJegov istovremeno glavni junak i narator, kojeg još zovu Ka (jasna aluzija na junaka Procesa), kreće na „epsko” putovanje u zavičaj, vraća se iz Nemačke u Tursku, gde će postati učesnik i svedok oniričnog kolopleta dramatičnih, kafkijanskih događaja u kojima se, na više ravni, prelama sukob između islamističke i sekularne Turske. Od ove građe reditelj pravi ironično političko pozorište, s elementima treš poetike, koje se duhovito poigrava prepoznatljivim elementima turske kulture, u rasponu od derviških plesova do arhitekture parnih kupatila.

O PREDSTAVI

U nameri da napiše reportažu o samoubistvima zabrađenih mladih žena, pesnik Ka se vraća u grad Kars na istoku Anatolije, posle dvanaest godina izgnanstva u Nemačkoj. Sneg koji neprekidno pada tri dana, u potpunosti odseca grad od ostatka sveta. Na gradskim izborima očekuje se pobeda islamističkog kandidata. U jednom pozorištu dolazi do svađe tokom izvođenja didaktičkog komada iz doba Ataturka, kojim se proklamuje skidanje velova. Mogu li žene biti naterane na taj potez? Šta nosi veću težinu: razumna odluka sekularne države ili pravo pojedinca da javno iskazuje svoja verska ubeđenja? Situacija eskalira kada pripadnici sumnjive vojne organizacije zauzmu pozornicu tokom predstave i, pod vođstvom glumca Sunaja Zaima, pretvaraju se da spasavaju državu od islamista. Pesnik Ka pokušava da razotkrije političku zaveru, ali biva upleten u sukob između turskih i kurdskih nacionalista, između vojske i islamskih fundamentalista. Za reditelja Ersana Mondtaga, roman Sneg Orhana Pamuka predstavlja snažno i aktuelno delo. Ovim delom, napisanim pre 11. septembra 2001, Pamuk je imao nameru da putem grada Karsa prikaže stanje u čitavoj Turskoj. Posle napada na Svetski trgovinski centar, Pamuk je shvatio da su problemi Turske problemi sveta. Danas Pamuk apeluje na Zapad: „Molim vas da pravite razliku između islamskog sveta i političkog islama! Molim vas da pravite razliku između političkog islama i radikalnih fundamentalista! Napadi kakav je onaj koji je izvršen na redakciju lista Šarli ebdo pokreću emocije koje brišu te razlike. A to je užasno!”

Odštampajte Odštampajte