26.10.2018

Svita br. 3 “Evropa” (52BITEF18)

Režija: Žoris Lakost

Igraju: Bianca Iannuzzi, Laurent Deleuil, Denis Chouillet (klavir)

Producent: Ešel 1:1, Pariz, Francuska, Koncept: Kolektiv “Enciklopedija reči”, Kompozicija i muzika: Pjer-Iv Mase, Umetnički saradnik: Elise Simonet, Koreografija: Lenio Kaklea, Scenografija i dizajn svetla: Florian Leduc, Zvuk: Stéphane Leclercq, Kostimi: Ling Zhu, Fotografije: Frederic Lovino

 

Muzička predstava Svita br. 3 “Evropa” je izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 14. septembra i tom izvedbom je otvorila 52. Bitef, ali i novu sezonu u JDP-u.

Posle velikog uspeha ostvarenog na 50. Bitefu – specijalne nagrade žirija i nagrade publike, francuski reditelj Žoris Lakost je ponovo pozvan da učestvuje na ovom festivalu sa predstavom Svita br 3.

Posle Svite br. 2 sad je na redu, logično, bila Svita br. 3, koja ima i dodatnu odrednicu – Evropa. Upravo ta odrednica precizno određuje temu ove veoma originalne muzičke predstave: presek stanja u svim zemljama-članicama Evropske unije, kada je reč upravo o poštovanju „evropskih vrednosti”. Kao i raniji projekti Žorisa Lakosta iz ovog ciklusa, i Svita br. 3 ‘Evropa’ zasniva se na njegovom istraživačkom projektu Enciklopedija reči, on-line arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici.

Kompozicija ove svite vrlo je jednostavna, stroga i transparentna, gotovo klasicistička. Svaka numera ovog resitala se svodi na po jedan audio-zapis iz svake zemlje Evropske unije, peva se na jeziku te zemlje, dok tematski izoštrava – bez obzira da li je u pitanju govor u parlamentu ili amaterski YouTube rad – neku od ozbiljnih opasnosti s kojima se danas suočava evropski projekat: desni populizam, ksenofobija, netrpeljivost prema Jevrejima i izbeglicama iz muslimanskih zemalja, autoritarne vlasti, kapitalizam u najsirovijem vidu… Vrlo duhovita, lišena moralisanja, patetike i ideološkog dociranja, Svita br. 3 ‘Evropa’ je pametna, racionalna i rafinirana dijagnoza skretanja evropskih društava udesno i, kao takva, ona, na samom početku, jasno postavila tematsku liniju 52. Bitefa.

 

Odštampajte Odštampajte