27.11.2014

THALERHOF

Gostovanje Šaušpilhausa Grac.
Predstava je izvedena na Sceni “Ljuba Tadić” 27. novembra 2014.  

Andžej Stasjuk
Režija: Ana Badora

Putnik Jan Timer
Meštani Stefan SuskeVerena Lerher, Margit JaucFranc Ksaver Cah
Maksim Sandovic Simon Cagerman
Sofija Sejneb Saleh
Na groblju Jan TimerStefan SuskeVerena LerherFranc Ksaver Cah
Vojnik Afanasij Gusjev Laurenc Laufenberg
Vojnik Jusuf Kusturić Kaspar Loher
Vojnik Mendel Brod Sebastijan Klajn
Vojnik Franc Franc Ksaver Cah
Vojnik Murat Jan Gerit Brigeman
Vojnik Ivan Bernhard R. Šmit
Dete na grobu Mihael Kubat
Hor duhova Verena LerherFranc Ksaver Cah
Žandar Ditrih Stefan Suske
Hor žandara Sebastijan KlajnLaurenc LaufenbergKaspar Loher
Putnici u avionu Stefan SuskeMargit JaucJan Timer
Žena Verena Lerher
Car Stefan Suske
Glas Ruzana Ananjan
Ostali Ruzana AnanjanVildan CaticMartin GerdeničAnelize KolhojzerMihael KubatLejla KrutićGabrijele RolerTatjana SandovičBernhard R. ŠmitZorica-Iva SirocićBernd StrojsnigSven TomacLara VukovićBarbara VroblevskiKatažina Vroblevski

Scenografija: Rajmund Orfeo Voigt, Kostimografija: Julija Kornacka, Dizajn svetla: Tamaš Banjai, Video rad: Filip Haupt, Muzika i vođa hora: Dominik Striharski, Dramaturzi: Brita KampertKristijan Majer, Scenski pokret: Jasmin Avisar, Scenski govor: Štefani Grec

Predstava je titlovana na srpski jezik.

Trajanje: 2h 20′sa pauzom

Gostovanje Šaušpilhausa Grac i predstave Talerhof je deo programa obeležavanja Sto godina od početka Prvog svetskog rata u 2014. godini, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Talerhof je drugo ime aerodroma u Gracu. Godine 1914. odavde je poleteo prvi avion, a te je godine, na istom mestu nastao jedan konclogor. U ovaj logor su s istočnih granica Austrougarske monarhije deportovani teretnim vagonima civili, samo što se sumnjalo da su simpatizeri Rusa. Hiljade žitelja Graca išlo je u Talerhof i zurilo u te strance. Nije postojao sanitetski čvor, a u početku nije bilo ni baraka. Ubrzo je palo 1800 žrtava epidemije. Svi su pokopani u jednu masovnu grobnicu.

Poljskog pisca Andžeja Stasjuka, poznatog po grotesknom humoru, i koji je svojevremeno bio prognan iz svoje domovine, pozvao je Šaušpilhaus da napiše komad u kom će ispričati priču o stradanju tih ljudi. Stasjuk tako u jednom luku povezuje Prvi svetski rat s našom današnjicom, i izvija most od najudaljenijih tačaka u Galiciji do Graca.

Andžej Stasjuk je uticajan savremeni poljski pisac. Njegovi prilozi se redovno pojavljuju u poljskim novinama, ali i u nemačkim glasilima, Ziddojč cajtung (Süddeutschen Zeitung) iFAZ (Frankfurter algemajne cajtung). Njegove pripovetke i romani (Svet iza DukleZid HebronaBela vranaMala knjiga smrti i dr.) poznati su po slikama nasilja datim u grotesknom humoru. Svoj prvi pozorišni komad napisao je 2005. godine za Šaušpilhaus u Diseldorfu. Iste godine dobio je nagrade „Adalbert Štifter“ i „Nike“ (velika književna nagrada koju dodeljuje poljski list Viborča). Stasjuk živi u jednom malom poljskom mestu u Istočnim Karpatima, blizu grance s Ukrajinom.

„Ja sam jedan sujeveran Sloven i verujem u duhove. I moja je baka verovala u duhove. Osluškujem šta ona ima da kaže. Na primer, iz mog kraja su nekada odvoženi ljudi, bez suđenja i presude, i zatvoreni u deportacionom logoru u lepom gradu Gracu. Ali takođe osluškujem glas svakog koji je – poslat od cara – poginu u Velikom ratu u mom kraju 1914. i 1915. – pao, usmrćen. Osluškujem. Oni leže pod zemljom. Idem ka njima. Potom pokušavam da vam prenesem  ono što sam čuo.“

Ana Badora, rođena u Čenstohovi u Poljskoj, sarađivala je kao reditelj s Andžejem Stasjukom, postavljajući praizvedbe njegovih dramskih dela u Diseldorfer Šaušpilhausu (Noć, 2005) i Šaušpilhausu u Gracu (Ostmark, 2006). Od 2006, Ana Badora vodi Šaušpilhaus u Gracu. Godine 2011. proglašena je Austrijankom godine kao najuspešnija direktorka u kulturi, a 2012. nagrađena je prestižnom austrijskom državnom nagradom „Nestroj“ za najbolju predstavu. Ana Badora će postati umetnički direktor bečkog Foklsteatera u sezoni 2015/16.

Šaušpilhaus Grac je jedno od vodećih austrijskih pozorišta. To je savremeno repertoarsko pozorište koje na svoje tri scene postavi između petnaest i dvadeset predstava u sezoni. Od 2006, teatar vodi Ana Badora, koja je posebnu pažnju posvetila međunarodnoj saranji i razmeni umetnika. Njihove predstave sve češće gostuju na prestižnim festivalima i osvajaju kako nacionalne tako i internacionalne nagrade.

Šaušpilhaus Grac je postalo dom mnogih glumaca i reditelja iz drugih zemalja i gradova, zbog čega je steklo reputaciju umetničke kuće „u centru Evrope“. Godine 2008, postalo je član Unije teatara Evrope. Šaušpilhaus Grac je nominovano za pozorišnu nagradu „Nestroj“, pozivano je na festivale Salcburger festšpile (Festival u Salcburgu), Berliner teatertrefen (Berlinski pozorišni susreti), i na gostovanja u Parmi, Budimpešti i Moskvi.

Foto: Lupi Spuma

Odštampajte Odštampajte