07.06.2015

VIŠNJIK

Anton Pavlovič Čehov
Režija: Dejan Mijač

Premijera: 17. jula 2011, na Svetom Stefanu u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i festivala Grad teatar Budva / 04. oktobra 2011. na Sceni “Ljuba Tadić”
Poslednje izvođenje: 07. jun 2015, Scena “Ljuba Tadić”

PREMIJERNA PODELA:

Ranjevska Jasna Đuričić
Gajev Svetozar Cvetković
Dunjaša Hana Selimović
Epihodov Nikola Vujović
Jaša Nebojša Milovanović
Varja Jelena Đokić
Anja Jelena Petrović
Šarlota Nada Šargin
Lopahin Boris Isaković
Trofimov Bojan Dimitrijević
Piščik Branko Cvejić
Firs Vlasta Velisavljević
Prolaznik Andrej Nosov

 

Prevod: Zorаn Božović
Scenograf: Darko Nedeljković
Kostimograf: Leo Kulaš
Muzički saradnik: Vladimir Pejković
Scenski govor: Ljiljаnа Mrkić Popović
Dizajn svetla: Svetislav Calić

Trajanje: 2h 10min, bez pauze

Višnjik  je poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca, napisano na vrhuncu njegove umetničke moći. Ono ne samo što stoji na međi dva veka – i dva doba – već velikim delom i govori o bolnim promenama koje njihova smena sa sobom nosi. Ono takođe stoji na kraju jednog razdoblja u istoriji dramskog pozorišta, građanske drame devetnaestog veka, za kojom će zatvoriti vrata – i na početku novog, kao koren iz kog će nići moderna drama dvadesetog veka.

Višnjik je i oproštajna predstava velikog srpskog reditelja Dejana Mijača, koji je odlučio da će to biti njegova poslednja režija. Ona se oslanja na najveće kvalitete ovog veličanstvenog komada: duboko poznavanje ljudske prirode, blistavu veštinu da se najvažnije istine o odnosima među ljudima saopšte najjednostavnijim sredstvima, kroz scene ogromne snage, s hladnokrvnom preciznošću a s velikom nežnošću, sa mnogo sete a sa toliko humora, u gustoj atmosferi tragičnog iščekivanja onoga što će neumitno doći.

„Višnjik je odličan komad, sadržajna i idejna postavka Dejana Mijača je besprekorna,  mizanscen, glumačka igra i dekor su savršeno uklopljeni sa minimalističkom scenografijom (…), a manjak scenskih efekata stavlja u prvi plan psihologiju likova i odličnu glumačku igru.“ (CITY MAGAZINE)

„Veliki glumci i velikа predstаvа.“ (POBJEDA, Crna Gora)

„Režiju Dejаnа Mijаčа kаrаkteriše izuzetno suptilаn i studiozаn poetski pristup, efektаn minimаlizаm koji predstаvljа plodno tle (…) zа uzbudljivo glumаčko rаzigrаvаnje.“ (POLITIKA)

FOTOGRAFIJE IZ PREDSTAVE
PLAKAT
PROGRAM
VIDEO

Odštampajte Odštampajte