03.11.2015

Višnjik

PETERBURŠKA POZORIŠNA SEZONA U BEOGRADU
3
. novembar, 19 časova, Scena “Ljuba Tadić”
Sanktpeterburško pozorište Ruska antrepriza »Andrej Mironov«

A. P. Čehov
Režija: Jurij Curkani

Scenograf: zaslužni umetnik Rusije Vladimir Firer, Muzička pratnja: Vladimir Bičkovski,Snimatelj zvuka: Bogdan Zajcev, Majstor svetla: Gilad Šugajev, 

Predstava traje 3 sata sa jednom pauzom.

O predstavi

7. marta 1901, Anton Pavlovič Čehov rekao je svojoj supruzi, glumici Olgi Leonardovnoj Kniper: »Sledeći komad koji ću napisati za Hudožestveni teatar obavezno će biti smešan, veoma smešan, barem ja tako planiram«.

»Moju predstavu treba režirati melodično. Bez grubosti« – govorio je Čehov, misleći na »Višnjik«.

Premijera »Višnjika« u Moskovskom hudožestvenom teatru održana je 17. januara 1904.  Bio je to dan slavlja za Antona Čehova – posle trećeg čina obeležena je i dvadesetpetogodišnjica  njegove književne aktivnosti.

Čini se da je »Višnjik« bio postavljan na scenu u svim pozorištima sveta – da i ne pominjamo Moskvu i Sankt Peterburg. Georgij Tovstonogov je celog života sanjao da režira ovaj komad. Imajući, međutim, na raspolaganju toliko sjajnih glumica kao što su Doronina, Šarko, Makarova, Krjučkova, Tenjakova, Ema Popova, govorio je uzdišući: »Nemam Ranjevsku«.

Najsloženiji i po mnogima najbolji Čehovljev komad, »Višnjik« i dan-danas predstavlja zagonetku. U takvim pozorištima Sankt Peterburga kao što su Veliko dramsko pozorište i Aleksandrinski teatar, »Višnjik« je već »ocvao«. Ali pozorište »Andrej Mironov«, koje nosi ime glumca koji je s toliko tananosti i dubine odigrao ulogu Lopahina u postavci Valentina Plučeka na sceni Moskovskog teatra satire iz 1984, želi da »Višnjik« živi na njegovoj sceni. Da cveta.

O pozorištu

Sanktpeterburško pozorište Ruska antrepriza »Andrej Mironov« osnovao je 1. novembra 1988.  preduzetnik Rudolf Furmanov.

To je prvo rusko nedržavno pozorište, osnovano krajem osamdesetih godina XX veka, koje je u svom modelu organizacije spojilo ugovorni radni odnos s glumcima, podsticajni duh preduzetništva (anterprize) i prednosti regularnog ruskog repertoarskog pozorišta.

Rudolf Furmanov bio je prvi ruski pozorišni radnik koji je – još od revolucije i ukaza o nacionalizaciji pozorišta iz 1919 –  uspeo da ponovo stvori taj podsticajni duh pozorišnog preduzetništva (antreprize), koji je u razna vremena okupljao najbolje glumce u zemlji – izvođače predstava i koncertnih programa.

U prvih osam sezona, pozorište je stvaralo predstave iako nije imalo sopstveno sedište, te je nastupalo na scenama drugih pozorišta u Sankt Peterburgu, gostujući više puta u raznim gradovima Rusije i drugih zemalja.

Direktor – umetnički rukovodilac pozorišta – narodni umetnik Rusije, laureat državne nagrade Rusije, Rudolf Furmanov.

www.mironov-theatre.ru

Odštampajte Odštampajte