28.08.2015

VUČJAK (GOSTOVANJE HNK IZ ZAGREBA)

Scena “Ljuba Tadić”

Miroslav Krleža

3h 40min, sa dve pauze

Režija: Ivica Buljan

Dramaturg: Vlaho Bogišić, Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar, Scenograf: Aleksandar Denić, Kostimografkinja: Ana Savić Gecan, Dizajn svetla: Son:Da, Kondicijski trener :Marinko Petričević, 

U haustoru dnevnog lista Narodna sloga pronađen je mrtvac. Ustrčalo se svo osoblje, novinar Polugan pokušava da završi jutarnje izdanje. Iznenada u redakciju utrčava suludi Venger koji je izbačen iz lista zbog pljačke urednikovog stola. Mladi Krešimir Horvat, nakon obilaska Zagreba iz kojeg se ispraćaju vojnici na front, kolegama priznaje kako namjerava da ode na selo kao učitelj. Urednik zatiče Vengera i premlati ga. Horvata na putu za Vučjak opljačkaju i ranjavaju, a umesto idilične škole dočeka ga improvizovana gostionica u kojoj udovica bivšeg učitelja, okuplja šareno društvo žandara i dezertera. S njom se prve noći zapliće u strastven odnos, što nije po volji članovima školskog odbora koji ga uveravaju da je njena prošlost vrlo burna. Horvat se zbližava s Evom, Amerikankom koja se vratila u Vučjak i bavi se švercom zlata koje je opljačkano iz crkvi. Marijana ga ucenjuje trudnoćom. Njen oplakani muž Lazar vraća se iz ruskog zarobljeništva i propovijeda veru u Boga. Eva odlučuje da pobegne s Horvatom u Ameriku i ubije žandara Panteliju koji je došao da ih uhapsi… Ovo je sadržaj jedne od najpoznatijih hrvatskih drama koja se redovno izvodi od 1923. Ivica Buljan režira slavni Krležin tekst kao žanrovsku predstavu, mešavinu socijalne drame, pučkog ljubića i kriminalističkog komada. Ovaj Vučjakje simboličko putovanje kroz burnu hrvatsku istoriju 20. veka, estetski i društveni događaj koji reinterpretira kultnu dramu odajući omaž bardu hrvatske književnosti i pozorišta Miroslavu Krleži.

Vučjak je jedna od najvažnijih drama Miroslava Krleže i ona u sebi sadrži gotovo sve karakteristike njegovog dramskog opusa – od ranog ekspresionizma i avangarde, tematskih blokova i ideja do stilske nenadmašnosti kasnijih dela, koja su obeležila veliki deo domaće književnosti  20. veka. Sukob idealizma i sveta kojim upravljaju animalni instinkti učiniće Horvata našim svakidašnjim neurastenikom s kojim možemo da saosećamo, a Vučjak nadasve modernim tekstom koji s lakoćom prepoznajemo i u ovom vremenu.

Hrvatsko narodno kazalište je najznačajnija pozorišna insititucija u Hrvatskoj. Od 1895. do danas, pod istim krovom, na jednoj pozornici, istovremeno deluju tri velika umetnička ansambla, Drama, Opera i Balet.

Ivica Buljan

Rođen je u Sinju. Studirao je političke nauke, a diplomirao francuski jezik i komparativnu književonost na Sveučilištu u Zagrebu. Pisao je pozorišne kritike za Polet, Start, Slobodnu Dalmaciju i Feral Tribjun. Režijom počinje da se bavi 1995. godine a zaokupljaju ga dramatičari-pesnici (Marina Cvetajeva, Pjer Paolo Pazolini, Hajner Miler, Robert Valser, Miroslav Krleža, Danilo Kiš…). U središtu njegovog autorskog zanimanja je Bernar Mari-Koltes (Noć tip pred šumama, Povratak u pustinju, Borba crnaca i pasa, Dan umorstava u priči o Hamletu, Marš, Pijani process, Sallinger…). S Dubravkom Vrgoč u Zagrebu vodi Festival svjetskog kazališta, a nakon splitske, preuzeo je i upravljanje Dramom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Suosnivač je Mini teatra u Ljubljani i predavač na francuskom nacionalnim pozorišnim akademijama i u školi Ellen Stewart La MaMa u Umbriji. Njegove predstave nagrađivane su na Kubi i u Slovačkoj, Ljubljani i Zagrebu. Dobitnik je više Borštnikovih nagrada za najbolje predstave u Sloveniji, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade “Dubravko Dujšin”, nagrada “Branko Gavela”, “Petar Brečić”, medalje grada Havane i najvišeg priznanja Republike Slovenije na području umetnosti (Nagrada Prešernove zaklade 2012). Nosilac je Odlikovanja viteza reda umetnosti i književnosti Vlade Francuske Republike.

Premijera: 30. decembar 2014, HNK

Odštampajte Odštampajte