22.02.2018

Zmajeubice

Milena Marković
Režija: Iva Milošević

– Nikola Rakočević
– Mirjana Karanović
– Radovan Vujović
– Srđan Timarov
– Dubravka Kovjanić
– Milan Marić
– Jovana Gavrilović

Scenograf: Gorčin Stojanović, Kostimograf: Maja Mirković, Koreograf: Boris Čakširan, Kompozitor i izvođač: Vladimir Pejković,

Gavrilo je glavni junak novog dela pesnikinje i dramatičarke Milene Marković, „junačkog kabarea“, neke vrste ironičnog časa istorije, koji priča poznatu priču o atentatu uzavrelim poetskim jezikom. Nije reč o istorijskoj drami nego o savremenom komadu, koji tematizuje i preispituje poziciju današnjeg mladog čoveka u odnosu na vrhunski zahtev – biti slobodan. Na scenu bivaju izvedene istorijske ličnosti, zaverenici–mladobosanci, ali i svet običnih ljudi i njihovi različiti odnosi prema događaju i njegovom suštinskom značenju. Koloplet likova i situacija podrazumeva osam izvođača koji igraju gotovo nekoliko desetina likova i pojava.

Pisan po narudžbi JDP, Zmajeubice je deo namere pozorišta da se u nekoliko različitih projekata pozabavi stogodišnjicom Sarajevskog atentata. Predstavu je videla i publika u Pragu, Gracu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu.

Predstava Zmajeubice je deo programa obeležavanja Sto godina od početka Prvog svetskog rata u 2014. godini, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Predstava Zmajeubice, kao deo projekta Unije teatara Evrope TERRORisms, dobila je podršku Programa kulture Evropske unije.

Odštampajte Odštampajte