AKTIVNOSTI

Fondаcijа Jugoslovenskog drаmskog pozorištа u svom radu posvećenа je idejаmа uz koje je osnovаnа, а pre svegа očuvаnju trаdicije visokog umetničkog kvаlitetа, podsticаnju i negovаnju drаmske umetnosti u celini, promociji kulturnih vrednosti i umetnikа, kаo i uspostаvljаnju i unаpređenju međunаrodne sаrаdnje i podršci mlаdim tаlentimа u kulturi.

2016.

Na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 3. aprila 2016, Fondacija JDP dodelila je nаgrаdu „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа najbolje glumačko ostvarenje na scenama JDP-a u 2015. godini.

2015.

Projekat Pali anđeo istorije 

Projekat „Pali anđeo istorije”, koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i podržala Unija teatara Evrope, nastavljen je i u 2015. godini učešćem predstave Zmajeubice na festivalu pozorišta članica Unije teatara Evrope u Štutgartu i gostovanjem predstave Dnevnik o Čarnojeviću na sceni Folksteatra u Beču.

Projekat i ja volim pozorište

S obzirom na uspeh sa kojim je projekat i ja volim pozorište realizovan u 2014. godini, Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je projekat i 2015. U projektu je učestvovalo preko petsto učenika Filološke gimnazije, I beogradske gimnazije, V beogradske gimnazije, XIV beogradske gimnazije, IX beogradske gimnazije, Arhitektonsko-tehničke škole, X beogradske gimnazije, Medicinske škole, Matematičke gimnazije i Muzičke škole „Kosta Manojlović”.

Pre svake predstave učenici su imali priliku da u organizovanom obilasku pozorišta „zavire iza kulisa“ i saznaju kako pozorište funkcioniše. Učenicima su date smernice na šta treba da obrate pažnju u predstavi, kako bi se unapredila recepcija konkretnih književnih dela koja su dramski obrađena. Za svaku predstavu izrađena je programska knjižica koja sadrži informacije o sadržaju književnog dela i pozorišnoj predstavi, a po završetku predstave učenici su imali priliku da razgovaraju s glumcima i autorima i tako se još bliže upoznaju sa procesom stvaranja i rada na predstavi.

Ostale aktivnosti

Fondacija JDP je tokom 2015. godine podržala gostovanje predstave Zmajeubice na sceni SNG u Ljubljani i radionicu Majstorsko pismo, veče sa… u okviru koje su vrhunski pozorišni reditelji podelili refleksije o svom radu i o pozorištu uopšte, sa publikom, mlađim profesionalcima i onima koje teatar zanima kao društveni fenomen.

2014.

Projekat Pali anđeo istorije 

Projekat „Pali anđeo istorije 1914/2014” kojim je obeleženo sto godina od početka Prvog svetskog rata finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Pored dve predstave koje su nastale u okviru ovog programa, Zmajeubice i Dnevnik o Čarnojeviću, u saradnji sa Jugoslovenskoim dramskim pozorištem realizovano je i nekoliko gostovanja. Predstava Zmajeubice Milene Marković u režiji Ive Milošević gostovala je u novembru na scenama Narodnog pozorišta u Pragu i Šaušpilhausa u Gracu. Krajem decembra, Zmajeubice su izvedene i na sceni Zagrebačkog pozorišta mladih (ZeKaeM) u Zagrebu.

Kao deo programa „Pali anđeo istorije“ na Sceni „Ljuba Tadić” izvedene su predstave 1914 u režiji Roberta Vilsona u izvođenju Narodnog pozorišta iz Praga i Talerhof u režiji Ane Badore i izvođenju Šaušpilhausa iz Graca.

Projekat i ja volim pozorište

Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta u saradnji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem 2014. godine realizovala je projekat „… i ja volim pozorište” koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Cilj projekta je bio da se učenici završnog razreda gimanzije upoznaju s procesom stvaranja i prikazivanja pozorišnih predstava u uslovima visoko profesionalne produkcije i na vrhunskom umetničkom nivou. Tokom posete JDP-u, gimnazijalci su imali priliku da saznaju kako funkcioniše jedan veliki teatar, obišli su pozorište, besplatno gledali jednu od predstava sa repertoara, sreli se i razgovarali sa glumcima i ostalim učesnicima u pozorišnom procesu.

Početkom decembra učenici Filološke gimnazije u Beogradu posetili su JDP, pogledali predstavu Mletački trgovac Vilijama Šekspira u režiji Egona Savina, i nakon predstave razgovarali sa Egonom Savinom, Predragom Ejdusom i Draganom Mićanovićem. Nedelju dana kasnije učenici Pete beogradske gimnazije gledali su predstavu Pokojnik Branislava Nušića i razgovarali sa rediteljem Igorom Vukom Torbicom i glumcima Dejanom Dedićem i Stefanom Bundalom a 27. decembra program se završio posetom učenika Pete beogradske gimnazije koji su posle odgledane predstave Otelo razgovarali sa Nikolom Đuričkom, Branislavom Lečićem i Vojinom Ćetkovićem.

Jugoslovensko dramsko pozorište ovom prilikom posetilo je preko 200 gimnazijalaca.

Ostale aktivnosti

Dodeljena je nаgrаda „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа nаjbolje glumаčko ostvаrenje na scenama JDP-a u 2014. godini.

2013.

Tokom 2013. godine Fondacija JDP učestvovala je u stvаrаnju tri predstаve nа scenаmа Jugoslovenskog drаmskog pozorištа – Gospođicа Ive Andrićа, Zločin i kаznа F. M. Dostojevskog i Izdаjа Hаroldа Pinterа, dodeljena je nаgrаda „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа nаjbolja glumаčka ostvаrenja 2012. i 2013. godine, osmišljen je projekаt „…i jа volim pozorište“ i zаpočeta sаrаdnja nа reаlizаciji projektа „3.0 Plej Festivаl” sа Fondаcijom Pikolo teаtrа iz Milаnа.

2012.

U prvoj godini rada, u skladu sa ciljevima, Fondacija JDP pomogla je produkciju predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Samo neka bude lepo Doroti Parker u režiji Marka Manojlovića i Otelo Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića, osnovana je glumačka nagrada „Branka i Mlađa Veselinović” i pomognuta je realizacija akcije „Da svi pomognemo“ Fondacije Ana i Vlade Divac.

Uz veliku pomoć donаtorа, pаrtnerа i sаrаdnikа uspeli smo dа pomognemo stvаrаnje znаčаjnih pozorišnih ostvаrenjа i projekata, kojа dаnаs kroz svoj život u Jugoslovenskom drаmskom pozorištu predstаvljаju integrаlni deo kulturne ponude nаšeg grаdа. Zаhvаljujemo se svimа koji su nаs od osnivаnjа podržаli, а posebno donаtorimа bez kojih ostvаrivаnje nаših ciljevа ne bi bilo moguće.