O fondaciji

Jugoslovensko dramsko pozorište je 17. aprila 2012. osnovalo Fondaciju JDP kako bi kroz njen rad i saradnju s potencijalnim donatorima i partnerima stvorilo bolje uslove za razvoj pozorišne umetnosti i podstaklo druge aktivnosti kojima će proširiti i ojačati svoj doprinos našem ukupnom kulturnom životu.

JDP je od svog osnivanja – klasičnim i savremenim repertoarom, kontinuiranom produkcijom predstava prema najvišim umetničkim standardima, profesionalnom posvećenošću i istrajnošću u podršci hrabrim i inovativnim idejama – izgradilo i do danas zadržalo ugled našeg najznačajnijeg i najuzornijeg pozorišta. Ova reputacija potvrđena je i osnažena kroz neprekidnu i vrlo uspešnu regionalnu i međunarodnu aktivnost. Uz podsećanje na ogroman broj gostovanja, turneja, učešća na najvažnijim domaćim i stranim festivalima, s ponosom napominjemo da je 2006. godine Jugoslovensko dramsko postalo član elitne Evropske unije teatara (UTE), kao jedno od samo četiri pozorišta – uz moskovsko, petrogradsko i izraelsko –  koja se nalaze u toj prestižnoj organizaciji, a da nisu iz neke od zemalja Evropske Unije, kao i da je od 1. januara 2015. godine Beograd postao jedno od sedišta UTE.

Kroz aktivnosti Fondacije pokušavaćemo da – ostajući verni sopstvenoj tradiciji i visokim standardima – podržimo najznačajnije i najnaprednije umetničke projekte i tokove u domaćem pozorišnom životu. Verujemo, dalje, da ćemo njenim radom uspeti da unapredimo postojeće i uspostavimo nove vidove saradnje i komunikacije s drugim pozorišnim kućama i mrežama u regiji, Evropi i svetu. Isto tako, nameravamo da delovanje Fondacije u velikoj meri usmerimo ka podršci edukativnim programima, posvećenim pre svega mladim umetnicima i publici, prema izdavaštvu i svim ostalim vanscenskim aktivnostima koje će odgovoriti na neke od važnih kulturnih i društvenih potreba zajednice u kojoj živimo.

Kontakt

Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta
Kralja Milana 50
011/3061 904
fondacija@jdp.rs