NAGRADA “BRANKA I MLAĐA VESELINOVIĆ”

Dva velika glumačka imena Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji su u JDP-u od njegovog osnivanja 1947. godine, Branka i Mlađa Veselinović, donirali su Fondaciji JDP sredstva ih kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su premijerno izvedene u toj kalendarskoj godini na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagrada se dodeljuje na kraju svake kalendarske godine.

2015.

Žiri zа dodelu nаgrаde „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ u sаstаvu: Nikolа Đuričko, glumаc i člаn аnsаmblа JDP-а; Miloš Krečković, drаmаturg JDP-а; Srđаn Timаrov, glumаc i člаn аnsаmblа JDP-а, doneo je odluku da se Godišnjа nаgrаdа „Brаnkа i Mlаđа Veselinović“ zа 2015. godinu dodeli NATAŠI TAPUŠKOVIĆ zа glumаčko ostvаrenje u predstаvi Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić. Nagrada je dodeljena na Dan pozorišta, 3. aprila 2016.

Obrаzloženje žirija

Nataša Tapušković oživela je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta jedan od najkompleksnijih i najizazovnijih ženskih likova kako u savremenoj tako i u klasičnoj dramskoj literaturi. Vodeći svoju Noru kroz svet izuzetno živopisnih, grotesknih, snažnih, pretežno muških likova, suvereno na sceni vladajući mnogim, nimalo lakim izražajnim sredstvima, ona je s mnogo preciznosti, energije i srčanosti uspela da odgovori na gotovo sve visoke i komplikovane umetničke zahteve koje su pred nju svojom poetikom i svojim idejama postavili rediteljka predstave Snežana Trišić i pisac drame Elfride Jelinek.

2014.

Žiri za dodelu nagrade Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Branka i Mlađa Veselinović“, u sastavu: Aleksandra Janković, glumica i prošlogodišnji laureat, Miloš Krečković, dramaturg JDP-a i Nataša Tapušković, glumica i član ansambla JDP-a, doneo je odluku da se Godišnja nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2014. godinu dodeli Vojinu Ćetkoviću za glumačko ostvarenje u predstavi  Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog, u režiji Miloša Lolića. U obrazloženju žirija se navodi: Vojin Ćetković je svojom jednostavnom a uzbudljivom igrom, kontrolisasnom u izrazu, a snažnom u dejstvu, objedinio stil, duh i misao pisca, reditelja i čitavog ansambla, kolektivnog junaka ove predstave. 

Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović” za 2014. godinu uručena је glumcu Vojinu Ćetkoviću 19. januarа na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta posle izvođenja predstave “Dnevnik o Čarnojeviću”.

http://youtu.be/bw6wLW5KRd0

2013.

Nagrada Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Branka i Mlađa Veselinović“ zа 2013. godinu dodeljena je u petak, 27. decembra 2013. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Žiri u sastavu Mirjana Karanović (predsednica žirija), Nebojša Glogovac (prošlogodišnji laureat) i Miloš Lolić, doneo je odluku da se u konkurenciji od četiri predstave, Izdaja Harolda Pintera u režiji Gorana Šušljika, Zločin i kazna F.M. Dostojevskog u režiji Ane Tomović, Gospođica Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića i Hinkeman: šta mora neka bude Vuka Boškovića u režiji Andreja Nosova, nagrada dodeli ALEKSANDRI JANKOVIĆ za ulogu STARE GOSPOĐE HINKEMAN u predstavi Hinkeman: šta mora neka bude Vuka Boškovića u režiji Andreja Nosova.

Osnivač nagrade Branka Veselinović i dobitnica Nagrade za 2013. godinu Aleksandra Janković.

2012.

Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta prvi put je dodelila nagradu „Branka i Mlađa Veselinović” zа glumаčko ostvаrenje u 2012. godini 3. аprila 2013, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Žiri u sastavu Branka Petrić, Anita Mančić, Predrag Ejdus i počasni član Ljubica Radović Đurović, doneo je odluku da se nagrada dodeli Nebojši Glogovcu za ulogu u predstavi Sumnjivo lice Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića.

Osnivač nagrade Branka Veselinović, predsednica žirija Branka Petrić, dobitnik Nagrade za 2012. godinu Nebojša Glogovac i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.