20.10.2015

Rada Đuričin

Glumu studirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a Jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Članica JDP od 1960. godine.

Uloge u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: Lujza Maske (Iz junačkog života građanstva); Doli (Nikad se ne zna); Kontesa od Bazildona (Idealan muž); Ofelija (Hamlet); Marijana (Tartif); Sesili (Važno je zvati se Ernest); Staška (Klara Dombrovska); Meri Bojil (Junona i paun); Kelnerica (Kad su cvetale tikve); Ćerka Gubernatora (Mrtve duše); Rejmond Šandebiz (Buba u uhu); Dunja (Zločin i kazna); Ana (Vasa Železnova); Erika Jong (Stah od letenja); Ona (Kraj vikenda); Kraljica Elizabeta Petrovna (Seobe); Gđa Kolontaj (Gđa Kolontaj); monodrama Pohvala ludosti; Ona (011); Baba Dobrila (Paviljoni). Dobitnica Godišnje nagrade JDP.

Bila je novinar Radio Beograda, igrala je u mnogim televizijskim drama i serijama. Sudelovala je u autorskim projektima u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Studenskom kulturnom centru i drugim scnenskim prostorima.

20.10.2015

Sena Đorović

Diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Vide Ognjenović. Članica ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu sarađivala i na predstavama: Sanjari (Regina); Zamak (Frida); Noć ubica(Mama).

Igra i u predstavama Pozorišta „Boško Buha“, Beogradskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta „Duško Radović“…

20.10.2015

Renata Ulmanski

Diplomirala je u Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu u Beogradu 1947, u klasi Mate Miloševića i iste godine postala članica NP u Beogradu. U svojoj bogatoj i dugovekoj glumačkoj karijeri igrala je na nekoliko značajnih scena. U periodu 1949–1953. članica SNP u Novom Sadu, a 1953. prelazi u BDP. Od godine 1968. članica je Ateljea 212. Iako u penziji od 1989, aktivno igra, kako u Ateljeu tako i u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ostvarila je više filmskih i TV uloga.

Dobitnica je Sterijine nagrade i dve filmske nagrade u Nišu.

Prevodi s nemačkog jezika a mnogi njeni prevodi uspešno su realizovani na sceni. Članica Udruženja prevodilaca Srbije.

20.10.2015

Nataša Marković

Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića i Branislava Mićunovića. Stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta; ranije, bila u Trupi Torpedo.

Igrala je u predstavi Arapska noć (Franciska).

Igrala je u serijama: Miris lipe na BalkanuLisiceOno kao ljubavLift, u filmu Sedam i po i Maska (TV film).

20.10.2015

Toni Laurenčić

Završio je Fakultet dramskih umetnosti. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1973. do 2012. godine.

Među ulogama ostvarenim u JDP-u su i: Spahija Čvankin (Tarelkinova smrt); Niko i Pèra (Dundo Maroje); Fredi (Pigmalion); Rodrigo (Otelo); Pera Ćata (Limunacija); Senka Popun (Sumrak); Dejvid (Leto); Prestolonaslednik (Kolubarska bitka); Petar Isaković (Seobe); Pukovnik (Ruženje naroda u dva dela); Hnon (Dibuk); Zamislov (Na letovanju); Karneluti (Knez Pavle); Andrija Đurašković (Lažni car Šćepan Mali); Edmund  Oksenberi (Garderober); Eneja (Troil i Kresida); Benjamin Kalaj (Knez Mihajlo); Drago (Barbelo, o psima i deci); Oberšturmbanfirer (Nebeski odred).

20.10.2015

Maja Izetbegović

Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2008. Članica Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Za ulogu u predstavi Elijahovoj stolici, koja je nastala u saradnji s Festivalom MESS Sarajevo 2010, dobila je Godišnju nagradu JDP.

Sarađivala i ranije s MESS-om, igrala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, a dve sezone je bila članica East West Theare Company-je. Odigrala je nekoliko zapaženih uloga u njihovim produkcijama.

20.10.2015

Igor Filipović

Studirao glumu na FDU u Beogradu, u klasi prof. Milenka Maričića i asistenta Branislava Mićunovića.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je: Inženjer Ivan u TerasiBugarin 1, Zarobljenik, Osoba s nejasnim zadatkom, Policajac (Kandid ili Optimizam); Jovan (Beogradska trilogija); Ceremonijal majstor (Leons i Lena), a prvi put je zaigrao na sceni JDP kao Nubijac i Tejlor u Salomi.

Učestvuje i u predstavama drugih beogradskih pozorišta i samostalnih trupa (Atelje 212, Ister teatar).

20.10.2015

Svetlana Bojković

Diplomirala na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Beogradu.

Članica JDP 1968–1984, a Narodnog pozorišta 1984–1993. U statusu je slobodnog umetnika.

Druge uloge u JDP: Raisa Pavlovna Gurmišska (Šuma); Marjusa (Sumrak); Nadežda Petrović (Valjevska bolnica); Jovanka (Pučina); naslovne uloge u predstavama Afera nedužne AnabeleHeda GablerJelisaveta kneginja crnogorska, Lepeza ledi Vindermir; Dušica (Kad su cvetale tikve); Lidija Pavlovna (Varvari); Ela (Mister Dolar).

Brojne uloge ostvarila je i na drugim scenama: Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Narodnog pozorišta Republike Srpske…

Iako prvenstveno pozorišna glumica, igrala je nekoliko zapaženih uloga na filmu (Pas koji je voleo vozoveHalo, taksiVukovar, jedna priča), i u TV serijama (Bolji životSrećni ljudiPorodično blago).

Među nagradama su Dobričin prsten, Nagrada „Žanka Stokić“, Godišnja nagrada JDP.

 

Stranica 1 од 212