25.11.2016 ,

POKOJNIK (PRODUKCIJA FDU)

Branislav Nušić
Režija: Igor Vuk Torbica

Premijera: 15/05/2012 (FDU, Scena „Mata Milošević”), 28/09/2012 (Teatar „Bojan Stupica“)
Poslednje izvođenje:

 • Rina Andrijana Oliverić
 • Spasoje Blagojević Dejan Dedić
 • Mile Lazar Đukić
 • Anta Stefan Bundalo
 • Ljubomir Protić Željko Maksimović
 • Milan Novaković Branislav Zeremski
 • Pavle Marić Marko Janketić
 • Mladen Đaković Ivan Mihailović
 • Aljoša Aleksandar Marković
 • gospodin Đurić Bane Jevtić
 • Muzičari Marko Marić, Aleksandar Savić, Nikola Ulemek

Dramaturzi: Tamara Bijelić, Maša Seničić
Organizatori: Pavle Jakičić, Kristijan Šujević
Scenograf: Veljko Stojanović
Kostimograf: Ivana Čemerikić
Kompozitor: Marko Marić
Fotograf: Jelena Veljković
Dizajneri zvuka: Mlađan Matavulj, Srđan Milovanović

Trajanje: 1h 20 min, bez pauze

Produkcija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu
Projekat je realizovan u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Skupštine grada Beograda.

„Pokojnik je smešten u kasne sedamdesete godine – period u kome je komunistička partija, na čelu sa drugom Titom, vršila velike čistke liberala i tehnomenadžera, nakon čega je ponovo uspostavila i učvrstila nove strukture podobnih i pogodnih partijskih ljudi. Naš Pokojnik upire prstom upravo u taj fenomen, koji je socijalistički sistem u toku perioda Jugoslavije ustoličio (a koji u Srbiji i dalje živimo), a to je da vladaju nepotizam i protekcija štićenika po porodičnoj i partijskoj liniji, ili prostije rečeno: da se sve može – „preko veze““.

 

 

29.05.2016 ,

ŠINE

Milena Marković
Režija: Slobodan Unkovski

Premijera: 25. novembar 2002, Scena “Ljuba Tadić”
Poslednje izvođenje: 29. maj 2016, Scena “Ljuba Tadić”

Trajanje: 1h 30min, bez pauze

PREMIJERNA PODELA:

Debil Boris Milivojević
Junak Sergej Trifunović
Gadni Nebojša Glogovac
Rupica Jelena Đokić
Masni 1, pecaroš, domorodac Marinko Madžgalj
Masni 2, pecaroš, domorodac Nebojša Milovanović
Veseli Nikola Đuričko

 

Scenograf i kostimograf: Angelina Atlagić
Dramaturg: Marina Milivojević Mađarev
Muzički saradnik: Nebojša Ignjatović
Koreograf: Maja Milanović
Dizajn svetla: Svetislav Calić 

Jedno od ključnih dela nove srpske dramaturgije i pozorišno zaveštanje izgubljene generacije koja je stasala u toku devedesetih godina. Predstava u kojoj se, kao u velikom teatarskom kaleidoskopu, smenjuju uzbudljivi prizori puni srčanosti i žestine. Oni pokazuju da – u začaranom krugu nasilja – zlo koje neko čini ima koren ne samo u zlu koje je njemu činjeno, već i u tamnim, praiskonskim, nepobedivim silama u čoveku koje određuju njegove postupke i odnose sa drugima.

Komad Milene Marković Šine transponovan (je) u predstavu, koja će verovatno postati kultna za mlade generacije, a koja bi one starije u publici trebalo da navede da se upitaju šta su u prošlosti uradili, šta propustili da učine da svet oko nas bude bolji nego što jeste. (NIN)

Najnovija predstava JDP Šine ima velike izglede ne samo da bude značajno ostvarenje svoga doba već i da preraste u njegovo obeležje. (BLIC)

Šine su učestvovale na Osmom jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu (i tamo osvojile specijalnu nagradu „Ardalion“), Dvanaestim danima Zorana Radmilovića u Zaječaru (gde je glumac Boris Milivojević nagrađen „Zoranovim brkom“), na Bijenalu nove evropske drame u Visbadenu u Nemačkoj, Festivalu savremene drame u Budimpešti, Danima srpske kulture u Torontu, Tuzlanskim pozorišnim danima, na festivalu Grad teatar u Budvi i u projektu „Beograd-Sarajevo / Sarajevo-Beograd“. Osim toga, Šine su gostovale i u Lazarevcu, Tivtu, Podgorici, Rumi, Smederevu, Somboru, Pančevu, Bratislavi, Čačku, Valjevu, Zagrebu, Novom Sadu.

FOTOGRAFIJE IZ PREDSTAVE
PLAKAT
PROGRAM

28.05.2016 ,

HADERSFILD

Uglješa Šajtinac
Režija: Aleks Čizholm

Premijera: 26. februar 2005, Teatar “Bojan Stupica”
Poslednje izvođenje: 28. maj 2016, Scena “Ljuba Tadić”

PREMIJERNA PODELA:

 • Raša Goran Šušljik
 • Ivan Nebojša Glogovac
 • Dule Vojin Ćetković
 • Igor Damjan Kecojević
 • Milica Tijana Mladenović/Suzana Lukić
 • Otac Josif Tatić

Scenograf: Marija Kalabić
Kostimograf: Jelisaveta Tatić Čuturilo
Dramaturzi: Miloš Krečković, Marija Stojanović
Video: Dušan Udicki
Dizajner svetla: Svetislav Calić 

Trajanje predstave: 2h, bez pauze

Produkcija predstave HADERSFILD ostvarena je u saradnji sa Britanskim savetom. 

Prerušena u priču o povratku starog prijatelja iz desetogodišnje emigracije i ponovnom susretu najboljih drugova, ova drama – jedna od najuzbudljivijih koje su na srpskom jeziku napisane u ovom veku – odgovara na neka od najtežih i najbolnijih pitanja o životu u našem vremenu i našem prostoru, ali i na ona univerzalna: o iskrenosti i obmani, o odgovornosti prema drugima i prema samome sebi, o mladosti, sazrevanju i smrti.

Mnogo je vremena prošlo od kada sam bio tako iskreno srećan dok sam gledao jednu pozorišnu predstavu i isto tako žalostan što je ona morala da se završi. Glumci rade sve što je potrebno da poverujemo kako je Šajtinčeva priča ne samo njihova, nego i naša. (B92)

Predstava mladih za mlade. (POLITIKA)

Po količini emocija i uzbuđenja koje je izazvala u prepunom gledalištu, ova predstava može da uđe među nekoliko najuspješnijih pozorišnih ostvarenja u višegodišnjoj istoriji budvanskog festivala. (POBJEDA)

Sjajna glumačka ekipa (…) izazvala je ono što se ipak tako rijetko događa u pozorištu, a čini njegovu suštinu – apsolutnu koncentraciju publike, smijeh, suze, i na kraju, višeminutne ovacije cijelog gledališta koje je ustalo na noge da pozdravi umjetnike. (VIJESTI)

Uz ogroman broj gostovanja u Srbiji i u regionu, uzduž i popreko Balkanskog poluostrva, predstava Hadersfild sudelovala je i na festivalima u Novom Sadu, Užicu, Mladenovcu, Zaječaru, Brčkom, Doboju, Banja Luci, Budvi osvajajući na njima gotovo sve glavne nagrade, uključujući tri Sterijine: Uglješi Šajtincu za najbolju novu dramu, Nebojši Glogovcu i Goranu Šušljiku za glumu, i četiri Ardaliona: za najbolju predstavu, za scenografiju (Marija Kalabić), za glavnu mušku (Nebojša Glogovac) i najbolju sporednu ulogu (Josif Tatić).

FOTOGRAFIJE IZ PREDSTAVE
PLAKAT
PROGRAM

11.06.2015 ,

SHOPPING & FUCKING

Mark Rejvenhil
Režija: Iva Milošević

Premijera: 21. februar 2002, Teatar “Bojan Stupica”
Poslednje izvođenje: 11. jun 2015, Scena “Ljuba Tadić”

PREMIJERNA PODELA:

 • Lulu Nataša Marković
 • Robi Bojan Dimitrijević
 • Mark Igor Filipović
 • Brajan Goran Daničić
 • Geri Goran Jevtić

Prevod: Olivera Milenković
Kostim: Jasmina Ignjatović
Scenografija: Gorčin Stojanović
Muzika: Marko Nastić
Dizajn svetla: Svetislav Calić 

Trajanje:  1h 35 min, bez pauze

Shopping & Fucking, prva (i verovatno najbolja) drama danas već legendarnog Marka Rejvenhila, predstavlja noseći stub u građevini koju su svojim pisanjem, krajem prošlog i početkom ovog veka, stvorili autori nove evropske drame. Oni su svoje teme i svoje odgovore potražili u graničnim područjima čovekove duše i ljudskog društva, verujući da se ispod bezbednog, udobnog života zapadnog sveta i privida blagostanja i napretka građanskog društva krije, bubri i previre jedan drugi, manje prijatan ali mnogo istinitiji život ispunjen pervertovanom seksualnošću, potrebom za podređivanjem drugih i podređivanjem drugima, bolešću, nasilnošću, slabošću, žudnjom i ljubavlju.

Iva Milošević kao da nimalo nije fascinirana karakterom pobune Rejvenhilovih dramskih persona, a još manje je spremna da ih pravda ili sažaljeva. Sagledavajući ih iz sopstvene ravni, kao pripadnik iste generacije, rediteljka njihovu pobunu prepoznaje kao pad, ali i svojevrsnu pozu u kojoj oni ne uspevaju da sakriju pozamašnu meru samozadovoljstva zbog vlastite propasti. (GLAS)

Predstava Shopping & Fucking prikazana je na Trećem međunarodnom festivalu komornog teatra „Zlatni lav“ u Umagu, na 48. Sterijinom pozorju u Novom Sadu i na gostovanjima u Podgorici, Smederevu, Pančevu.

FOTOGRAFIJE IZ PREDSTAVE
PLAKAT
PROGRAM

 

07.06.2015 ,

VIŠNJIK

Anton Pavlovič Čehov
Režija: Dejan Mijač

Premijera: 17. jula 2011, na Svetom Stefanu u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i festivala Grad teatar Budva / 04. oktobra 2011. na Sceni “Ljuba Tadić”
Poslednje izvođenje: 07. jun 2015, Scena “Ljuba Tadić”

PREMIJERNA PODELA:

Ranjevska Jasna Đuričić
Gajev Svetozar Cvetković
Dunjaša Hana Selimović
Epihodov Nikola Vujović
Jaša Nebojša Milovanović
Varja Jelena Đokić
Anja Jelena Petrović
Šarlota Nada Šargin
Lopahin Boris Isaković
Trofimov Bojan Dimitrijević
Piščik Branko Cvejić
Firs Vlasta Velisavljević
Prolaznik Andrej Nosov

 

Prevod: Zorаn Božović
Scenograf: Darko Nedeljković
Kostimograf: Leo Kulaš
Muzički saradnik: Vladimir Pejković
Scenski govor: Ljiljаnа Mrkić Popović
Dizajn svetla: Svetislav Calić

Trajanje: 2h 10min, bez pauze

Višnjik  je poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca, napisano na vrhuncu njegove umetničke moći. Ono ne samo što stoji na međi dva veka – i dva doba – već velikim delom i govori o bolnim promenama koje njihova smena sa sobom nosi. Ono takođe stoji na kraju jednog razdoblja u istoriji dramskog pozorišta, građanske drame devetnaestog veka, za kojom će zatvoriti vrata – i na početku novog, kao koren iz kog će nići moderna drama dvadesetog veka.

Višnjik je i oproštajna predstava velikog srpskog reditelja Dejana Mijača, koji je odlučio da će to biti njegova poslednja režija. Ona se oslanja na najveće kvalitete ovog veličanstvenog komada: duboko poznavanje ljudske prirode, blistavu veštinu da se najvažnije istine o odnosima među ljudima saopšte najjednostavnijim sredstvima, kroz scene ogromne snage, s hladnokrvnom preciznošću a s velikom nežnošću, sa mnogo sete a sa toliko humora, u gustoj atmosferi tragičnog iščekivanja onoga što će neumitno doći.

„Višnjik je odličan komad, sadržajna i idejna postavka Dejana Mijača je besprekorna,  mizanscen, glumačka igra i dekor su savršeno uklopljeni sa minimalističkom scenografijom (…), a manjak scenskih efekata stavlja u prvi plan psihologiju likova i odličnu glumačku igru.“ (CITY MAGAZINE)

„Veliki glumci i velikа predstаvа.“ (POBJEDA, Crna Gora)

„Režiju Dejаnа Mijаčа kаrаkteriše izuzetno suptilаn i studiozаn poetski pristup, efektаn minimаlizаm koji predstаvljа plodno tle (…) zа uzbudljivo glumаčko rаzigrаvаnje.“ (POLITIKA)

FOTOGRAFIJE IZ PREDSTAVE
PLAKAT
PROGRAM
VIDEO