20.04.2018

Skala (BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE 15)

Predstava je izvedena na sceni “Ljuba Tadić”

Skapino balet
Roterdam, Holandija

koreografija: Ed Wubbe
muzika: Antonio Vivaldi, Albi Castro, Georg Friedrich Händel, Georg Muffat, Scott Ross, Charles Avison
dizajn kostima: Pamela Homoet
dizajn svetla: Xavier Spruit Bleeker
video: Amber Heij (AMMO)
igrači: Bonnie Doets, Bryndis Brynjolfsdottir, Dalma Doman, Daphne van Dooren, Ellen Landa, Jozefien Debaillie, Laura Casasola Fontseca, Leslie Humbert, Maya Roest, Alexandre Jolicoeur, Dario Minoia, Filip Wagrodzki, Mischa van Leeuwen, Reid Cuming, Ruochen Wang, Alexander Cyr, Luigi di Stefano
“Skala” je vrhunac pozorišne igre i dugo očekivani nastavak barokne senzacije “Biser”, sa kojim su igrači Skapino baleta zarobili srca publike. Ovom poslednjom kreacijom, umetnički direktor Ed Vub je kreirao scensku dramu preplavljenu bujnom baroknom ekstravagancijom. Uz virtuoznu muziku, komad uvodi ljubitelje umetničke igre u blistavi svet romanse, grandioznosti, zavođenja i dekadencije, podsećajući na scene iz filma “Opasne veze”. A ipak, ispod sofisticirane maske krije se mračni prostor intrige i korupcije. Muzika sadrži brojne arije i violinske koncerte poznatih kompozitora. Razmećući se raskošnim kostimima i sa teatralnom postavkom, “Skala” uplivava u dubine ljudske drame.
Svojim velikim tematskim produkcijama uz živu muziku, umetnički direktor Ed Vub (Amsterdam 1957) stvorio je jedinstveni žanr, mešavinu umetnosti i umetničke zabave sa ubedljivim pričama, kroz spoj igre, muzike i drugih disciplina kao što su cirkus i opera. Godine 1990., Vub je postao koreograf Skapino baleta. Svojim stupanjem na poziciju umetničkog direktora, dve godine kasnije, uneo je svežu viziju i označio početak novog poglavlja. Njegove ekspresivne koreografije spajaju pozorišne finese sa osećanjima, a njegova svestranost i produktivnost su neprevaziđeni. Za više od dve decenije rada, Vub se pozicionirao u društvu najboljih evropskih koreografa. Od svih holandskih umetnika koji se bave igrom, on je verovatno jedan od onih koji se usudio da priđe umetničkoj igri na najrazličitije načine, i u tom procesu pokazao nepogrešivo dobar osećaj za teme koje će privući veliki broj publike: od tradicionalnih muzičkih baleta, impresionističkih koreo – drama, do sirovih pozorišnih predstava. Svestran i u muzičkom smislu: od baroka do hip-hopa i svega između – Vub je u stanju da prilagodi stilove svojim ciljevima. I, ma koliko atmosfera može da varira, njegov idiom igre je uvek prepoznatljiv, elegantan i stilizovan, sa jakim klasičnim temeljima, nepogrešivo prožet elementima čudnovatog. Vub potpisuje više od 60 naslova za Skapino, uključujući veliki broj celovečernjih produkcija. Od 2004 – 2016. on je takođe bio umetnički direktor Međunarodnog koreografskog takmičenja u Hanoveru. Pored toga, redovno stvara koreografije za televizijsku emisiju “Mislite da možete da igrate”. Nagrađen je za svoj kompletan opus Nagradom za zasluge Fonda za umetničku igru (2013). Sedamdesetominutni dokumentarni film “Vubov svet”, emitovan je na holandskoj televiziji u 2017. Iste godine, njegova postavka “Ting” je nagrađena prestižnom holandskom nagradom Live Entertainment Production u kategoriji Produkcija godine, a Vub je dobio ‘Zlatnog labuda’, najvažniju nagradu u oblasti umetničke igre u Holandiji.

 

Kao trupa umetničke igre sa najdužom istorijom u Holandiji, roterdamski Skapino balet se nalazi u samom vrhu protagonista međunarodno priznate holandske scene savremene igre. Od osnivanja, 1945. godine, Skapino balet je imao ključnu ulogu u razvoju umetničke igre. Pored stotinu nastupa godišnje u Holandiji, ova trupa je prisutna na svetskim pozornicama i međunarodnim festivalima. Godine 2015., Skapino balet je bio deo međunarodnog projekta opere-baleta “Venecijanski praznici” u režiji Roberta Karsena, sa sezonom nastupa u Parizu i Njujorku. Imenovanje Eda Vuba za umetničkog direktora (1992) donelo je ovoj kompaniji novu viziju i označilo početak važnog poglavlja. Njegove ekspresivne koreografije spajaju pozorišne finese sa osećanjima, a njegova svestranost i produktivnost su neprevaziđeni. Već više od dve decenije, Vub je rangiran među najboljim evropskim koreografima, dok je njegov Skapino balet pravi trendseter i jedna od vodećih kompanija igre u Holandiji, popularna među najširom publikom. Skapino je poznat po svojim velikim, tematskim celovečernjim predstavama, često praćenim živom muzikom. Komadi su avanturistički, inovativni i zabavni, izvedeni od strane najtalentovanijih igrača. Sa postavkama kao što su “Niko”, “Romeo i Julija”, “Holandija”, “Crna mačka”, “Veliki pasulj” i “Biser”, Ed Vube je kreirao jedinstveni žanr, idiom igre koja se pretapa u umetnost, umetničku zabavu i račva sa ubedljivim temama. Istovremeno, Skapino predstavlja rad uzbudljivih, mladih i inovativnih autora. Skapino je najstarija kompanija savremene igre u Holandiji, a u vlasništvu Grada Roterdama. Godine 2016., trupa je proslavila 70. godišnjicu sa najvećom produkcijom u svojoj istoriji, predstavom “TING!”.

08.04.2015

OTKAZUJE SE PREDSTAVA POKOJNIK

Predstava Pokojnik  Branislava Nušića u režiji Igora Vuka Torbice koja je večeras trebalo da bude izvedena na sceni Teatra “Bojan Stupica” otkazuje se zbog bolesti glumca.

Kupljene karte mogu se vratiti ili zameniti na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Telefoni blagajne su 30 61 957 i 26 44 447 a radno vreme svakog radnog dana od 10 do 15h i od 17h do početka predstave i nedeljom od 17h do početka predstave.

03.04.2015

OTKAZUJE SE PREMIJERA RAHELINE KUTIJE


Premijera predstave Rahelina kutija nezavisne produkcije Kino-teatar koja je večeras trebalo da bude premijerno izvedena na sceni Studio JDP odlaže se zbog bolesti glumice za subotu 4. april na sceni Studio JDP u 20.30.

14.03.2015

OTKAZUJE SE OTELO ZBOG DANA ŽALOSTI

Predstava Otelo koja je trebalo da bude izvedena u nedelju 15. marta na Sceni „Ljuba Tadić“, otkazuje se zbog dana žalosti.

Kupljene karte se mogu se vratiti ili zameniti. Više informacija na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorista. Telefoni blagajne su 30 61 957 i 26 44 447 a radno vreme svakog radnog dana i subotom od 10 do 15h i od 17h do početka predstave i nedeljom od 17h do početka predstave.

04.03.2015

OTKAZUJE SE TARTIF 7. MARTA

Predstava Tartif koja je trebalo da bude izvedena 7. marta na Sceni „Ljuba Tadić“, otkazuje se zbog bolesti glumca. Izvinjavamo se zbog neprijatnosti i zahvaljujemo se na razumevanju.

Kupljene karte mogu se vratiti ili zameniti za neku od predstava sa martovskog repertoara. Više informacija na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorista. Telefoni blagajne su 30 61 957 i 26 44 447 a radno vreme svakog radnog dana od 10 do 15h i od 17h do početka predstave i nedeljom od 17h do početka predstave.

24.02.2015

OTKAZUJE SE RAZBIJENI KRČAG

Predstava Razbijeni krčag Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice koja je večeras trebalo da bude izvedena na sceni Teatra “Bojan Stupica” otkazuje se zbog bolesti glumca.

Kupljene karte mogu se vratiti ili zameniti za neku od predstava sa martovskog repertoara. Više informacija na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorista. Telefoni blagajne su 30 61 957 i 26 44 447 a radno vreme svakog radnog dana od 10 do 15h i od 17h do početka predstave i nedeljom od 17h do početka predstave.

Hvala na razumevanju.

04.07.2014

PREDSTAVNIK JDP-A NA MASTER KLASU VIKTORA BODOA

U organizaciji Unije teatara Evrope, čiji je član i Jugoslovensko dramsko pozorište, u Portu je od 27. do 29. juna održan master klas mađarskog reditelja i glumca Viktora Bodoa. Organizovan u saradnji sa Nacionalim teatrom iz Porta, master klas je održan u manastiru São Bento da Vitória. Među učesnicima su bili glumci, koreografi, autori, dramaturzi, pozorišni reditelji iz Portugala, Grčke, Rumunije, Bugarske, Austrije, Češke, Italije, Nemačke i Srbije. Reč je o 16 umetnika koji sarađuju sa pozorištima, članicama UTE. Tokom tri dana, učesnici master klasa su imali mogućnost da prođu kroz seriju vežbi koje je tokom svoje karijere razvio Viktor Bodo a fokusirani su na ritam, pokret, koncentraciju, timsku energiju  i grupnu svest.

Kao jedno od pozorišta članica Jugoslovensko dramsko pozorište je preporučilo reditelja Igora Vuka Torbicu i poslalo ga u Porto kao mladog i perspektivnog umetnika čija se ispitna predstava Pokojnik sa velikim uspehom igra na sceni Teatra “Bojan Stupica” a tokom jeseni će početi rad na novoj predstavi u našoj kući. Na ovaj način, JDP je učestvovalo u još jednom evropskom projektu a naš cilj je da nastavimo da sarađujemo na svim sličnim projektima UTE koji okupljaju najmlađe i najperspektivnije umetnike.

28.06.2014

UNOSNO MESTO ZA KRAJ

Večeras je pred prepunom salom izvedena poslednja predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ovoj sezoni. Glumci iz predstave Unosno mesto A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina kojom zatvaramo sezonu 2013/2014. ispraćeni su burnim aplauzom. Zavesa se ponovo podiže u septembru.

pOsetite JDP i u sezoni 2014/2015.

Stranica 1 од 1812345...10...Poslednja »