Vilijam Šekspir

Hamlet

Režija: Aleksandar Popovski

Prevod: Živojin Simić i Sima Pandurović, Adaptacija: Goran Stefanovski, Scenograf: NUMEN i Ivana Jonke, Kostimograf: Maria Marković, Kompozitor: Kiril Džajkovski, Dizajn video projekcija: Lana Cavar i Timy Šarec, Scenski pokret: Sonja Vukićević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Dejan Draganov,

live, die, repeat…

Nova postavka tragedije Hamlet Jugoslovenskog dramskog pozorišta izraz je potrebe, želje i obaveze naše kuće da dostojno obeleži četiristogodišnjicu smrti najvećeg pisca u istoriji teatra, Vilijama Šekspira.

Prema rečima Gorana Stefanovskog, eminentnog dramskog pisca i autora ove adaptacije – u Hamletu se bitno preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Kralj je stalno na štabskim brifinzima. Marširaju vojske, svi su u pripravnosti, vojnici na mrtvoj straži. Logorske vatre, šinjeli… Strani agresori. Policajci u pancirnim uniformama, civilne službe za obezbeđenje. Ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, radi se o ludilu cele države.

Nije prvi put da se Hamletu to događa. To se njemu desilo više puta i ranije. A po svemu sudeći, i dešavaće mu se. Živi, umri, ponovi…

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je našoj publici poznat po predstavama u JDP – Kandid ili Optimizam, Metamorfoze, za ulogu najslavnijeg tragičkog junaka odabrao je Nebojšu Glogovca.

 

Premijera: 17. 09. 2016.

Odštampajte Odštampajte
Pogledajte i:
 • Pubije Ovidije Nazon

  Metamorfoze

  Režija: Aleksandar Popovski

  Još od kako je pre tačno dve hiljade godina napisan, ovaj spev ostao je sve do danas jedno od najčitanijih dela iz Zlatnog doba rimske književnosti. On predstavlja istoriju sveta, od stvaranja do Ovidijevog doba, ispričanu kroz mitove koji sadrže motiv telesnog preobražaja.

  detaljnije >
 • Vilijam Šekspir

  Otelo

  Režija: Miloš Lolić

  Otelo je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji, o naivnosti, nevinosti, manipulaciji i zlu, s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Otela i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga – obojicom na vrhuncu i u punom sjaju svog glumačkog umeća – i u režiji Miloša Lolića, jednog od najuspešnijih i najuzbudljivijih reditelja mlađe srednje generacije.

  detaljnije >
Scena „Ljuba Tadić“Plan sedenja
RASPRODATO

Cena karte: PARTER 1200 / BALKON 700 / LOŽE 200 RSD / CENA U JANUARU PO AKCIJI POPUST NA UMETNOST 200 RSD

2h 7', nema pauzu