Ivan Sergejevič Turgenjev

Mesec dana na selu

Režija: Iva MiloševićTrajanje predstave: 2h 40', uključujući pauzu 20'

Uloge: Natalija PetrovnaKaranović Mirjana, Mihailo Aleksandrovič RakitinCvetković Svetozar, Aleksije Nikolajevič BeljajevJanketić Marko, VeročkaGojković Milica, Ana Semjonovna IslajevaPetrić Branka, Arkadije Sergejič IslajevBaćović Marko, Ignjatije Ilič Špigeljski Timarov Srđan, Lizaveta BogdanovnaVasić Milena, ŠafJovanović Dubravko, Afanasije Ivanovič Boljšincov Mensur Irfan, MatvejLazarov Bojan, KaćaKlanac Marija, KoljaVasić Relja/ Orlić Pavle,

Scenografija: Gorčin Stojanović, Kostimografija: Boris Čakširan, Kompozitor : Vladimir Pejković, Vokal: Maria Zarić, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Dejan Draganov,


Šta je zalјublјenost?

Pustolovina, želјa, ushićenost, zadivlјenost.

Kada smo zalјublјeni, duša kao da se budi iz duboke usnulosti i doživlјava svoje proleće. To je nešto poput drugog rođenja koje nam uliva osećanje da ranije pravog života nije ni bilo. Kontrola razuma biva uzdrmana. Događa nam se nešto veliko, nečuveno.

Čak i kada je uglancan sjajem blagostanja, ušuškanosti u rutine i navike, društvene priznatosti, život može delovati sivo. Kolotečina. Ponavlјanje. Sve je poznato i zato dosadno.

Čeznemo da nas nešto ili neko odnese odavde, odvede na drugo mesto. Da li smo tada prijemčivi za lјubav? Ili bar lјubav kao ideal? Kao odluku? Da li lјubav može biti odluka? Ako je odluka, da li je to onda lјubav? Ako je odluka posledica volјe, da li je volјa za lјubav istovremeno i mogući razlog za neostvarenje lјubavi?

Da li je osećanje dosade plodno tlo za zalјublјivanje?

Da li je život za one koji imaju postao previše lak? Da li je ta lakoća izvor dosade ili usamlјenosti? Je li u pitanju glad za doživlјajima?

Ljubav je misterija. Zalјublјen čovek je veličanstven u svom zalјublјeničkom ludilu, ali je i smešan. Da li lјubav čoveka istovremeno uzdiže u njegovoj lepoti i ogolјava bedu njegove egzistencije?

Za nekoga je izvor nade u bolјu budućnost, za nekoga je zanos u kojem privremeno izgubi sebe, da bi se potom ponovo uspostavio. Neko biva razočaran, neko pristaje na iluziju, neko je zahvalan što se zahvalјujući lјubavi ponovo osetio živim.

Sve ove priče, sva ova pitanja, mislim da otvara ovaj komad. Pokušaćemo da se zapitamo, a ne da presuđujemo. 

Iva Milošević

 


URL: http://jdp.rs/predstave/mesec-dana-na-selu/

Copyright © 2012 JDP. All rights reserved.