Vilijam Šekspir

Mletački trgovac

Režija: Egon Savin

Prevodi: Svetislav Stefanović, Hugo Klajn, Dramaturg: Miloš Krečković, Scenograf: Miodrag Tabački, Kostimograf: Kristina Ignjatović, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Stručni saradnik: Vladimir Logunov, Izbor muzike: Egon Savin, Dizajn svetla: Svetislav Calić,

Klasična Šekspirova tamna komedija o strasnom, slepom prijateljstvu i još strasnijoj slepoj mržnji, o privilegijama i o poniženju, o žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom, smeštena je u režiji Egona Savina u ambijent nalik Italiji u doba buđenja fašizma. Na taj način, ona postaje priča o sudbini autsajdera u svakom društvu koje je sklono degradaciji onih koji su slabiji, drukčiji i u manjini.

Mletački trgovac je predstava koja će se pamtiti, po lepoti izraza, snazi poruke i scenskog tumačenja veka koji je za nama. I kao opomena za one što dolaze. (EKSPRES)

Iako govori o sebičnostima, isključivosti pa i o rasizmu, ova predstava je daleko od moralističke debate; zapravo, ona je ono što i treba da bude: šekspirovski razigrano pozorje, igra skrivanja i razotkrivanja (…) duhovita i zabavna, sa visprenom i usaglašenom glumačkom ekipom od naslovne uloge do poslednje epizode. (POLITIKA)

Dragan Mićanović, maestralno igrajući slavnu žensku ulogu, izdvojio (se) iz, inače, rediteljski odlično orkestrirane ansambl predstave. (…) Njegova je Porcija neshvatljivo bogat i slojevit lik.“ (VREME)

Teško je stvoriti vrednosti poput ovog Mletačkog trgovca u koga su Egon Savin, Predrag Ejdus, Dragan Mićanović (…) uneli današnjici nesvojstvenu mudrost. (DANAS)

Za režiju Mletačkog trgovca, Egon Savin dobio je nagradu „Bojan Stupica“ Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Za ulogu Porcije, Dragan Mićanović dobio je nagradu „Miloš Žutić“ istog tog Saveza, kao i nagradu „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje sezone na beogradskim scenama.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, predstava Mletački trgovac osvojila je tri nagrade „Ardalion“ – za najbolju predstavu, za režiju (Egon Savin) i za glumu (Miodrag Radovanović).

JDP je s ovom predstavom sudelovalo i na festivalima u Novoj Gorici, Sarajevu, Skoplju, Bukureštu/Klužu, Tivtu, Budvi, na Sterijinom pozorju i na Bitefu, a gostovalo u Rimu, Budimpešti i mnogim mestima u Srbiji.

PREMIJERNA PODELA:

Antonio Irfan Mensur
Šajlok Predrag Ejdus
Basanio Goran Šušljik
Porcija Dragan Mićanović
Gobo, Tubal, Dužd mletački Miodrag Radovanović
Knez marokanski, knez aragonski Goran Daničić
Nerisa Anđelika Simić
Džesika Tanja Pjevac
Gracijano Nebojša Milovanović
Lorenco Srđan Timarov
Salanio Pavle Pekić
Salarino Nikola Vujović
Lanselot Gobo Goran Jevtić
Tamničar Slobodan Pavelkić
Porcijina dvorkinja Isabella Appiah
Porcijina dvorkinja Ana Simić
Porcijina dvorkinja Jelena Angelovski
Činovnik suda, Stražar Nemanja Radomirović
Činovnik suda, Stražar Filip Pavlašević

Premijera: 3/02/2004

Odštampajte Odštampajte
Pogledajte i:
 • Vilijam Šekspir

  Otelo

  Režija: Miloš Lolić

  Otelo je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji, o naivnosti, nevinosti, manipulaciji i zlu, s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Otela i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga – obojicom na vrhuncu i u punom sjaju svog glumačkog umeća – i u režiji Miloša Lolića, jednog od najuspešnijih i najuzbudljivijih reditelja mlađe srednje generacije.

  detaljnije >
 • Žan-Batist Poklen Molijer

  Tartif

  Režija: Egon Savin

  Jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta. Komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala, zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti isti ti licemeri zabranili …

  detaljnije >
Scena „Ljuba Tadić“Plan sedenja

Cena karte: PARTER 1000 / BALKON 600 / LOŽE 200 RSD UZ 50% POPUSTA NA DAN IZVOĐENJA PREDSTAVE

2h 15 min, sa pauzom