Vilijam Šekspir

Mletački trgovac

Režija: Egon SavinTrajanje predstave: 2h 15 min, sa pauzom

Uloge: AntonioMensur Irfan, ŠajlokEjdus Predrag, BasanioŠušljik Goran, PorcijaMićanović Dragan, Gobo, Tubal, Dužd mletački Radovanović Miodrag, Knez marokanski, knez aragonski Daničić Goran, NerisaSimić Anđelika, DžesikaPjevac Tanja, Gracijano Milovanović Nebojša, LorencoTimarov Srđan, SalanioPekić Pavle, SalarinoMarić Milan, Lanselot Gobo Jevtić Goran/ Milivojević Boris, TamničarMilunović, Nemanja, Porcijina dvorkinjaStanković Ana, Porcijina dvorkinjaKrvavac Anđela, Porcijina dvorkinjaPetrović Milica, Činovnik suda, StražarRako, Nebojša, Činovnik suda, StražarMilić Miloš,

Prevodi: Svetislav Stefanović, Hugo Klajn, Dramaturg: Miloš Krečković, Scenograf: Miodrag Tabački, Kostimograf: Kristina Ignjatović, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Stručni saradnik: Vladimir Logunov, Izbor muzike: Egon Savin, Dizajn svetla: Svetislav Calić,


Klasična Šekspirova tamna komedija o strasnom, slepom prijateljstvu i još strasnijoj slepoj mržnji, o privilegijama i o poniženju, o žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom, smeštena je u režiji Egona Savina u ambijent nalik Italiji u doba buđenja fašizma. Na taj način, ona postaje priča o sudbini autsajdera u svakom društvu koje je sklono degradaciji onih koji su slabiji, drukčiji i u manjini.

Mletački trgovac je predstava koja će se pamtiti, po lepoti izraza, snazi poruke i scenskog tumačenja veka koji je za nama. I kao opomena za one što dolaze. (EKSPRES)

Iako govori o sebičnostima, isključivosti pa i o rasizmu, ova predstava je daleko od moralističke debate; zapravo, ona je ono što i treba da bude: šekspirovski razigrano pozorje, igra skrivanja i razotkrivanja (…) duhovita i zabavna, sa visprenom i usaglašenom glumačkom ekipom od naslovne uloge do poslednje epizode. (POLITIKA)

Dragan Mićanović, maestralno igrajući slavnu žensku ulogu, izdvojio (se) iz, inače, rediteljski odlično orkestrirane ansambl predstave. (…) Njegova je Porcija neshvatljivo bogat i slojevit lik.“ (VREME)

Teško je stvoriti vrednosti poput ovog Mletačkog trgovca u koga su Egon Savin, Predrag Ejdus, Dragan Mićanović (…) uneli današnjici nesvojstvenu mudrost. (DANAS)

Za režiju Mletačkog trgovca, Egon Savin dobio je nagradu „Bojan Stupica“ Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Za ulogu Porcije, Dragan Mićanović dobio je nagradu „Miloš Žutić“ istog tog Saveza, kao i nagradu „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje sezone na beogradskim scenama.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, predstava Mletački trgovac osvojila je tri nagrade „Ardalion“ – za najbolju predstavu, za režiju (Egon Savin) i za glumu (Miodrag Radovanović).

JDP je s ovom predstavom sudelovalo i na festivalima u Novoj Gorici, Sarajevu, Skoplju, Bukureštu/Klužu, Tivtu, Budvi, na Sterijinom pozorju i na Bitefu, a gostovalo u Rimu, Budimpešti i mnogim mestima u Srbiji.

PREMIJERNA PODELA:

Antonio Irfan Mensur
Šajlok Predrag Ejdus
Basanio Goran Šušljik
Porcija Dragan Mićanović
Gobo, Tubal, Dužd mletački Miodrag Radovanović
Knez marokanski, knez aragonski Goran Daničić
Nerisa Anđelika Simić
Džesika Tanja Pjevac
Gracijano Nebojša Milovanović
Lorenco Srđan Timarov
Salanio Pavle Pekić
Salarino Nikola Vujović
Lanselot Gobo Goran Jevtić
Tamničar Slobodan Pavelkić
Porcijina dvorkinja Isabella Appiah
Porcijina dvorkinja Ana Simić
Porcijina dvorkinja Jelena Angelovski
Činovnik suda, Stražar Nemanja Radomirović
Činovnik suda, Stražar Filip Pavlašević

URL: http://jdp.rs/predstave/mleta%c4%8dki-trgovac/

Copyright © 2012 JDP. All rights reserved.