Laza Lazarević

Švabica

Režija: Ana Đorđević

Dramatizacija: Ana Đorđević, Scenografija: Vesna Štrbac, Kostimografija: Lana Cvijanović, Kompozitor: Anja Đorđević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Svetislav Calić,

Ova predstava nastala je na osnovu jedne od najlepših i najtužnijih pripovedaka srpskog realizma, Švabice Laze Lazarevića. To je priča iz prošlog veka o mladom Srbinu na studijama u dalekom, bogatom, učenom svetu, o tome kako je uspeo da pobedi i stid i ponos kako bi bio srećan, o osećaju dužnosti prema svojoj porodici i svojoj sredini zbog koje je tu sreću morao da odbaci, i o tome kako patrijarhalna sebičnost i patriotska uskogrudost drugih može čoveka dovesti do toga da izgubi slobodu, uguši ljubav i izneveri sebe.

“Priču o sukobu ljubavi i osećanja dužnosti za koje današnje vreme nema razumevanja, (…)  rediteljka realizuje modernim i inventivnim pozorišnim jezikom. Najzad je jedna skoro realistična priča, bez mnogo mistifikacije prevedena u moderno pozorišno ostvarenje.“ (BLIC)

„Ova drama bez milosti traži od svakog čoveka da preispita granice svoje hrabrosti i bude iskren prema vlastitim iluzijama.“ (PANČEVAC)

Švabica je bila učesnik Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Joakimfesta u Kragujevcu, Pozorišnog maratona u Somboru, Borinih pozorišnih dana u Vranju i Vršačke pozorišne jeseni. Gostovala je uz to i u Pančevu, Valjevu i Čačku. Predstava je osvojila Sterijinu nagradu za kostimografiju (Lana Cvijanović) i četiri nagrade na festivalu Vršačka jesen: za najbolju predstavu u celini, za režiju (Ana Đorđević) i za glumu (Marija Vicković i Radovan Vujović). RadovanVujović je za svoju ulogu dobio i nagradu fonda “Dara Čalenić”.

PREMIJERNA PODELA:

Miša Radovan Vujović
Ana Marija Vicković
Klara Bojana Maljević
Evica Milena Vasić
Maks Nebojša Milovanović
Kolja Bojan Lazarov

Premijera: 15/03/2009

Odštampajte Odštampajte
Pogledajte i:
  • Fjodor Mihajlovič Dostojevski

    Zapisi iz podzemlja

    Režija: Ana Đorđević

    Posle Reda vožnje Andreasa Sama prema prozi Danila Kiša i Švabice Laze Lazarevića, Ana Đorđević obradila još jedno značajno književno delo. Uz pomoć svojih stalnih saradnika i nadahnute podele, ona ja na scenu prenela iracionalnu lepotu malog klasičnog remek-dela Dostojevskog, priču o dobroti i sebičnosti, usamljenosti i zavisti, samosažaljenju i samozavaravanju …

    detaljnije >
Scena „Ljuba Tadić“Plan sedenja

Cena karte: PARTER 1000 / BALKON 600 / LOŽE 200 RSD UZ 50% POPUSTA NA DAN IZVOĐENJA PREDSTAVE

2h, bez pauze