Laza Lazarević

Švabica

Režija: Ana ĐorđevićTrajanje predstave: 2h, bez pauze

Uloge: MišaVujović Radovan, AnaVicković Marija, KlaraMaljević Bojana, EvicaVasić Milena, MaksMilovanović Nebojša, KoljaLazarov Bojan,

Dramatizacija: Ana Đorđević, Scenografija: Vesna Štrbac, Kostimografija: Lana Cvijanović, Kompozitor: Anja Đorđević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Svetislav Calić,


Ova predstava nastala je na osnovu jedne od najlepših i najtužnijih pripovedaka srpskog realizma, Švabice Laze Lazarevića. To je priča iz prošlog veka o mladom Srbinu na studijama u dalekom, bogatom, učenom svetu, o tome kako je uspeo da pobedi i stid i ponos kako bi bio srećan, o osećaju dužnosti prema svojoj porodici i svojoj sredini zbog koje je tu sreću morao da odbaci, i o tome kako patrijarhalna sebičnost i patriotska uskogrudost drugih može čoveka dovesti do toga da izgubi slobodu, uguši ljubav i izneveri sebe.

“Priču o sukobu ljubavi i osećanja dužnosti za koje današnje vreme nema razumevanja, (…)  rediteljka realizuje modernim i inventivnim pozorišnim jezikom. Najzad je jedna skoro realistična priča, bez mnogo mistifikacije prevedena u moderno pozorišno ostvarenje.“ (BLIC)

„Ova drama bez milosti traži od svakog čoveka da preispita granice svoje hrabrosti i bude iskren prema vlastitim iluzijama.“ (PANČEVAC)

Švabica je bila učesnik Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Joakimfesta u Kragujevcu, Pozorišnog maratona u Somboru, Borinih pozorišnih dana u Vranju i Vršačke pozorišne jeseni. Gostovala je uz to i u Pančevu, Valjevu i Čačku. Predstava je osvojila Sterijinu nagradu za kostimografiju (Lana Cvijanović) i četiri nagrade na festivalu Vršačka jesen: za najbolju predstavu u celini, za režiju (Ana Đorđević) i za glumu (Marija Vicković i Radovan Vujović). RadovanVujović je za svoju ulogu dobio i nagradu fonda “Dara Čalenić”.

PREMIJERNA PODELA:

Miša Radovan Vujović
Ana Marija Vicković
Klara Bojana Maljević
Evica Milena Vasić
Maks Nebojša Milovanović
Kolja Bojan Lazarov

URL: http://jdp.rs/predstave/svabica/

Copyright © 2012 JDP. All rights reserved.