Žan-Batist Poklen Molijer

Tartif

Režija: Egon Savin

Prevod: Sima Pandurović, Adaptacija: Egon Savin, Scenograf: Miodrag Tabački, Dramaturg: Božo Koprivica, Kostimograf: Jelena Stokuća, Lektor: Ljiljana Mrkić Popović, Izbor muzike: Egon Savin, Dizajn svetla: Svetislav Calić,

Jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta. Komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala, zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti isti ti licemeri zabranili. U predstavi Egona Savina, ona postaje priča o sudbini čoveka koji je pred pritiscima i nepodnošljivom teskobom sopstvenog života utehu potražio u slepoj religioznosti, podređujući joj sve, zaboravljajući da će se ona, kao i svi veštački rajevi, na kraju pretvoriti u stvarni pakao.

Predstava visoke komike i kritike, osetljiva na ljudsku glupost i zablude, na veru i ubeđenje bez pokrića, bez činjenica. (…) Moralu laži, zatajivanja i pretvaranja, filozofiji života koja svoj autoritet duguje kultu poslušnosti i bespogovornosti, uvažavanju svetaca i svetinja bez pitanja i pogovora, predstava Egona Savina se tetarski lucidno, komički produktivno, i ljudski žestoko, suprotstavlja. (…) Predstava koju ne biste smeli da propustite. (POLITIKA)

Predstava je prikazana na Danima satire u Zagrebu, Sarajevskoj zimi i Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Boris Isaković je, za ulogu Orgona, dobio nagrade „Raša Plaović“ (najbolja uloga sezone na scenama beogradskih pozorišta) i „Veljko Maričić“ (Međunarodni festival malih scena u Rijeci). Anita Mančić je, za ulogu Dorine, dobila nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije „Ljubinka Bobić“.

PREMIJERNA PODELA:

Orgon, Elmirin muž Boris Isaković
Elmira, Orgonova žena Sloboda Mićalović
Damis, Orgonov sin Radovan Vujović
Marijana, Orgonova kći Danijela Štajnfeld
Valer, prosac Nikola Vujović
Kleant, Orgonov šurak Marko Baćović
Tartif, licemerni bogomoljac Dragan Mićanović
Dorina, Marijanina družbenica Anita Mančić
G. Loajal, izvršitelj Slobodan Tešić
Flipota, služavka gđe Pernel Nionela Tarić
Loran Marko Janketić

Premijera: 3/04/2008

Odštampajte Odštampajte

Pogledajte i:
  • Vilijam Šekspir

    Mletački trgovac

    Režija: Egon Savin

    Klasična Šekspirova tamna komedija o strasnom, slepom prijateljstvu i još strasnijoj slepoj mržnji, o privilegijama i o poniženju, o žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom, smeštena je u režiji Egona Savina u ambijent nalik Italiji u doba buđenja fašizma.

    detaljnije >
Scena „Ljuba Tadić“Plan sedenja

Cena karte: PARTER 1000 / BALKON 600 / LOŽE 200 RSD UZ 50% POPUSTA NA DAN IZVOĐENJA PREDSTAVE

1h 30 min, bez pauze