Anton Pavlovič Čehov

Višnjik

Režija: Dejan Mijač

Prevod: Zorаn Božović, Scenograf: Darko Nedeljković, Kostimograf: Leo Kulaš, Muzički saradnik: Vladimir Pejković, Scenski govor: Ljiljаnа Mrkić Popović, Dizajn svetla: Svetislav Calić,

Višnjik  je poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca, napisano na vrhuncu njegove umetničke moći. Ono ne samo što stoji na međi dva veka – i dva doba – već velikim delom i govori o bolnim promenama koje njihova smena sa sobom nosi. Ono takođe stoji na kraju jednog razdoblja u istoriji dramskog pozorišta, građanske drame devetnaestog veka, za kojom će zatvoriti vrata – i na početku novog, kao koren iz kog će nići moderna drama dvadesetog veka.

Višnjik je i oproštajna predstava velikog srpskog reditelja Dejana Mijača, koji je odlučio da će to biti njegova poslednja režija. Ona se oslanja na najveće kvalitete ovog veličanstvenog komada: duboko poznavanje ljudske prirode, blistavu veštinu da se najvažnije istine o odnosima među ljudima saopšte najjednostavnijim sredstvima, kroz scene ogromne snage, s hladnokrvnom preciznošću a s velikom nežnošću, sa mnogo sete a sa toliko humora, u gustoj atmosferi tragičnog iščekivanja onoga što će neumitno doći.

„Višnjik je odličan komad, sadržajna i idejna postavka Dejana Mijača je besprekorna,  mizanscen, glumačka igra i dekor su savršeno uklopljeni sa minimalističkom scenografijom (…), a manjak scenskih efekata stavlja u prvi plan psihologiju likova i odličnu glumačku igru.“ (CITY MAGAZINE)

„Veliki glumci i velikа predstаvа.“ (POBJEDA, Crna Gora)

„Režiju Dejаnа Mijаčа kаrаkteriše izuzetno suptilаn i studiozаn poetski pristup, efektаn minimаlizаm koji predstаvljа plodno tle (…) zа uzbudljivo glumаčko rаzigrаvаnje.“ (POLITIKA)

Premijera Višnjika izvedena je na Svetom Stefanu u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i festivala Grad teatar Budva 17.07.2011.

Premijera: 4/10/2011

Odštampajte Odštampajte
Pogledajte i:
 • Fjodor Mihajlovič Dostojevski

  Zapisi iz podzemlja

  Režija: Ana Đorđević

  Posle Reda vožnje Andreasa Sama prema prozi Danila Kiša i Švabice Laze Lazarevića, Ana Đorđević obradila još jedno značajno književno delo. Uz pomoć svojih stalnih saradnika i nadahnute podele, ona ja na scenu prenela iracionalnu lepotu malog klasičnog remek-dela Dostojevskog, priču o dobroti i sebičnosti, usamljenosti i zavisti, samosažaljenju i samozavaravanju …

  detaljnije >
 • Biljana Srbljanović

  Skakavci

  Režija: Dejan Mijač

  Voditelj uticajnog TV programa viđa se sa svojom novom poznanicom, mladom vidovitom ženom, u nameri da iskoristi njene natprirodne moći kako bi došao do informacija o planovima i životima političke elite …

  detaljnije >
Scena „Ljuba Tadić“Plan sedenja

2h 10min, bez pauze