Rajner Verner Fasbinder, Mihael Fengler

Zašto je poludeo gospodin R?

Režija: Bobo JelčićUloge: Gospodin R. Isaković Boris, Gospođa R.Tapušković Nataša, ŠefCvejić Branko, HanaKovjanić Dubravka, Kolega 1Marić Milan, Kolega 2Dimitrijević Bojan, KomšinicaStupljanin Jelena , Baka R. Čipčić, Vesna, Deda R.Stojanović Feđa, Amadeus, sin Korać Pavle, SaradnikStojiljković Rade,

Dramaturgija: Nataša Govedarica, Scenografija: Aleksandar Denić, Kostimografija : Maja Mirković , Scenski govor : Ljiljana Mrkić Popović ,


Bobo Jelčić je rođen 1964. godine u Mostaru. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Od 1995. godine sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima. Reč je o specifičnom procesu tokom kog glumci, zajedno sa rediteljem, na probama razvijaju postavljene teme, postajući tako koautori predstava.

Za svoje predstave Bobo Jelčić je dobio brojna priznanja. On prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Srbiji uopšte.

Godine 2005, tandem Rajković-Jelčić završava svoj prvi eksperimentalni film Ono sve što znaš o meni, koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Motovunu. Prvi samostalni dugometražni igrani film Bobe Jelčića Obrana i zaštita premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Berlinu (2013) a na Filmskom festivalu u Puli dobio je sedam Arena. Usledila su ostvarenja Promatrač(2014) i Sam samcit (2017).

Film Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera Zašto je poludeo gospodin R… (Warum läuft Herr R. Amok), snimljen je 1970. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.


URL: http://jdp.rs/predstave/zasto-je-poludeo-gospodin-r/

Copyright © 2012 JDP. All rights reserved.