Svetozar Cvetković

Diplomirao glumu na FDU u Beogradu u klasi prof. Ognjenke Milićević 1980. godine i ubrzo postao član Ateljea 212. Direktor pozorišta u periodu 1997–2009.

Premda u Ateljeu 212 igra vodeće uloge, ostvario je uspešne role i u KPGT, mariborskom SNG, Grad-teatru Budva, a poslednjih godina u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: Valeter (Razbijeni krčag), Leonid Andrejevič Gajev (Višnjik), Rihard Rihter (Elijahova stolica), Vlasnik šatre (Hinkeman).

Snimio je preko sedamdeset igranih filmova i nastupio u petnaestak TV serija i drama. Vodi producentsku kuću Testament film (filmovi Buđenje iz mrtvih, Odbačen, Kako su me ukrali Nemci, Turneja). Član je Evropske filmske akademije – EFA.

Učestvovao je u organizaciji i produkciji predstavljanja naših pozorišnih predstava u svetu – u Kanadi, SAD, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, V. Britaniji i Švajcarskoj. Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama na pozorišnim i filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu. Za ulogu Riharda Rihtera dobio je Godišnju nagradu JDP i Nagradu „Miloš Žutić“.