Milena Bogavac

Spisateljica, dramaturškinja, slem pesnikinja.

Rođena u Beogradu 1982. godine. Aposolvent Fakulteta dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju. Od 1999. godine radi kao pisac, dramaturg, scenarista, performer i asistent režije u okviru avangardne trupe DMS (Drama Mental Studio), čiji je jedan od osnivača. Neki od projekata ove trupe su: Toržestvo Šaljapinu (Narodno pozorište); playflashbeck@beton (Beton hala teatar); Tišina (izvođena širom Evrope); 442 (Klub SpunkNacionalne biblioteke Hrvatske, Zagreb); Yes to art (ulična manifestacija otvaranja 36. Bitefa); Bezdan i Bezdan update (izvođeni širom Balkana kao deo projekta «Mir u izgradnji»); JMBG … i drugi.
Izvedene i/ili objavljene drame:

  • North Force (Bitef teatar, režija: Jelena Bogavac, DMS)
  • Crvena: seks i posledice (Bitef teatar, režija: Jelena Bogavac, DMS)
  • TDŽ ili Prva trojka (objavljena u časopisu Teatron)
  • Svi drugi (jednočinka predstavljena u Nacionalnom teatru, Oslo, kao deo omnibusa 11. septembar na kom je radilo šestoro studenata dramaturgije iz Srbije i Norveške; kao radio drama snimljena na Radio Beogradu 2)
  • The Overperformance (jednočinka pisana na engleskom; predstavljena u okviru projekta EUROPA AM PARK Teatarskog  bijenala, Vizbaden, Nemačka)
  • Fake Porno (omnibus pisan sa J. Bogavac, M. Pelević i F. Vujoševićem; Bitef teatar, režija: Jelena Bogavac)
  • Dragi tata (nagrađen prvom nagradom na konkursu JDP-a i Gorenja za najbolji savremeni dramski teskt; pre premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čitan na festivalima u Lidsu i Londonu, kao i na Hot Ink festivalu u Njujorku, SAD).

Prvu zbirku pod naslovom Ekonomsko propagandna poezija objavio joj je SKC u Novom Sadu. Dobitnica nagrade «Josip Kulundžić» za «izuzetan uspeh u oblasti pozorišta» na Fakultetu dramskih umetnosti 2003.

Stalna saradnica BITEF teatra. Članica Projekta NADA za razvoj dramskog teksta, i jedan od osnivača sajta www.nova-drama.org koji se bavi arhiviranjem najmlađih dramskih dela sa ovih prostora.