Milena Marković

Scenarista, dramski pisac, pesnikinja. Rođena je 9. aprila 1974. u Zemunu. Završila osnovnu školu I gimnaziju u Beogradu. Diplomirala Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, sa dramom Paviljoni, ili kuda idem, odakle dolazim I šta ima za večeru u junu 1998. Drama je dobila specijalnu nagradu u bečkom Theater m.b.H.
Predstava paviljoni premijerno je izvedena u JDP u režiji Alise Stojanović, a potom je Srđan Janićijević postavlja u Narodnom teatru u Skoplju, I Zijah Sokolović u Theater m.b.H.

Zbirka pesama Pas koji je poj’o sunce objavio je Flavio Rigonat u aprilu 2001. godine u Beogradu. Zbirka je imala tri izdanja. Sa dramom Bog nas pogledao – Šine učestvovala je u letnjoj rezidenciji Royal Court Theatre u Londonu jul-avgust 2002. godine

Premijera Šina bila je u JDP, u režiji Slobodana Unkovskog. Postavljena je i u Poznanju u režiji Rafala Sabare. Ova postavka učestvuje na Sterijinom pozorje u Novom Sadu I dobija specijalnu nagradu za tekst.
U oktobru 2003. izašla je druga zbirka pesama pod nazivom Istina ima teranje. Izdavač LOM Flavio Rigonat.
Drama Šine u izvođenju JDP učestvovala je na Festivalu nove drame u Vizbadenu 2004.
Theatre Heute objavio je dramu Šine u junskom broju 2004. Napisala je scenario I učestvovala u snimanju dokumentarnog filma Rudarska opera, režija Oleg Novković. U ciriškom dramskom pozorištu, premijerno je izvedena drama Šuma blista. Drama Brod za lutke donela joj je nagradu za dramsko stvaralaštvo “Borislav Mihajlović Mihiz”. U novembru 2005. Šine su postavljene u Ahenu u Nemačkoj. 2005. po scenariju Milene Marković snimljen je film Sutra ujutro u režiji Olega Novkovića, produkcija Zillion Film, Beograd. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu se krajem maja 2006. godine izvodi drama Nahod Simeon koju režira Tomi Janežič.