Branka Petrić

Diplomirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1960. godine.

U svojoj dugoj i neprekinutoj glumačkoj karijeri ostvarila je širok dijapazon uloga, od zaljubljenih devojaka, preko komičnih junakinja da bi danas gradila zrele i kompleksne ženske sudbine. Igrala je u predstavama: Buba u uhu (Lisjen), Rođeni u YUTerasa (Blanka), Molijer – još jedan život (Marieta Rival), Paviljoni (Baba Ljudmila), Dozivanje ptica, Buđenje proleća (Gđa Bergman, prof. Tojaga), Putujuće pozorište Šopalović (Gina), Rat i mir u kafani Snefl (Matilda), Balkanski špijun (Danica), Sumrak (Dvorja), Stranac (Maria), Velika auto trka (Gđa Grobua), Vuci i ovce (Jevlampija), Budilnik ...

S uspehom igrala u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i Narodnom pozorištu u Beogradu. Igra u predstavama Tango Trst u Ateljeu 212.

Dobitnica tri Godišnje nagrade JDP, dve Sterijine nagrade, Nagrade „Veljko Maričić“ na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Igrala je i na filmu (Uloga moje porodice u svetskoj revolucji …) i TV serijama (Ono kao ljubavNeki novi klinciMetla bez drške …).