Ljubiša Ristić

Studirao je u Beogradu prava i uporedo pozorišnu režiju kod profesora Huga Klajna i Vjekoslava Afrića.
Diplomsku predstavu Bubu u uhu Žorža Fejdoa postavio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu 1971. godine, a diplomirao je tačno godinu dana kasnije na 101. izvođenju. Buba u uhu je najviše izvođena i najdugovečnija predstava u istoriji našeg teatra.
Režirao je drame savremenih jugoslovenskih pisaca (Miroslav Krleža, Danilo Kiš, Slobodan Šnajder, Aleksandar Popović, Laslo Vegel, Dušan Jovanović), stranih savremenika (Krec, Hajner Miler, Beket, Handke) i klasika (Eshilovi Persijanci, Sofoklov Car Edip, Šekspirovi Romeo i Julija, Hamlet, Ričard Treći, Kralj Lir, San letnje noći, Tartif i Don Žuan Molijera). Kritika izdvaja predstave Misa u A-molu, Madač – komentari i njegove postavke Jovanovićevih drama.
Radio je u svim krajevima Jugoslavije, sa velikim i malim ansamblima, u institucionalnim teatrima i slobodnim grupama, osnivao je pozorišne kuće i pokretao festivale.
Dobitnik je Nagrade „Bojan Stupica“ za režiju, nekoliko Sterijinih nagrada, Zlatnih lovorovih vijenaca sarajevskog MESS-a, Gran prija Bitefa i Nagrade Politike za režiju na Bitefu, nagrada na Danima komedije u Svetozarevu, Festivalu vojvođanskih pozorišta, Borštnikovim susretima…