Slobodan Unkovski

Diplomirao režiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi prof. Vjekoslava Afrića. Sada je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i vodi master program iz pozorišne režije.
Režirao je brojne predstave, nekada po celoj Jugoslaviji, a potom u svetu: Belgija, Rusija, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Slovenija. Njegove postavke gostuju na festivalima u Francuskoj, Nemačkoj, Venecueli, Belgiji, Švedskog, Danskoj, Italiji, svakako u Srbiji i Makedoniji.
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao je predstave: Hrvatski Faust Slobodana Šnajdera (1982), Pozorišne iluzije Pjera Korneja (1991), Bure baruta Dejana Dukovskog (1995), Šine Milene Marković (2002), Galeb A.P. Čehova (2003), Brod za lutke Milene Marković (2006), Kako vam drago Vilijama Šekspira (2009), Nije smrt biciklo (2011).
Bio je ministar kulture u Makedoniji 1996–1998. Uz Fulbrajtovu podršku bio je gostujući profesor njujorškog City University i gostujući profesor instituta A.R.T./MXAT.
Dobitnik brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada. Nagrađivan je Godišnjom nagradom JDP.