19.10.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA NOVEMBAR

Prodaja ulaznica za novembar počinje u subotu 20. oktobra.

Radno vreme blagajne je radnim danima i subotom od 10 do 15h i od 17h do 20h i nedeljom od 17h do 20h.

Telefoni blagajne su +381 11 30 61 957 i +381 11 26 44 447.

Repertoar možete naći na linku http://jdp.rs/stampani-repertoar/

10.10.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

EGON SAVIN REŽIRA UJKA VANJU

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas su počele probe komada Ujka Vanja Antona Pavloviča Čehova u režiji Egona Savina. U predstavi igraju Branislav Lečić, Nenad Jezdić, Marija Vicković, Bogdan Diklić, Milica Gojković, Dubravko Jovanović i Aleksandra Nikolić. Scenograf je Egon Savin a kostimograf Jelena Stokuća.

Tačno sedamdeset godina kasnije, u godini u kojoj obeležava sedamdeset godina postojanja, JDP na scenu ponovo  postavlja komad koji se smatra jednim od  Čehovljevih remek-dela. Daleke 1948. godine, predstavu Ujka Vanja režirao je Bojan Stupica. U predstavi su, pored ostalih, igrali Rahela Ferari, Marija Crnobori, Tomislav Tanhofer Sava Severova, Milivoje Živanović, Mlađa Veselinović, Karlo Bulić.

Pored već spomenutog Ujka Vanje iz 1948, do sada su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bile postvljene i sledeće drame Antona Pavloviča Čehova: Višnjik, čak tri puta (Miroslav Belović, 1954, Dimitrije Jovanović, 2000, Dejan Mijač, 2011), Ivanov (J. A. Zavadski, 1966), Tri sestre (Georgij Aleksandrovič Tovstonogov, 1981) i Galeb (Slobodan Unkovski, 2003).

05.10.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

PREMIJERA PREDSTAVE VRAT OD STAKLA

Foto: Nenad Petrović

Premijera predstave Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića biće održana u petak, 5. oktobra u 20h na Sceni „Ljuba Tadić“.

U predstavi igraju Jelisaveta Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Milica Gojković, Marko Janketić, Miloš Samolov, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov i Ana Čarman. Scenograf je Jagoš Marković a kostimograf Bojana Nikitović.

Komad Biljane Srbljanović Vrat od stakla odvija se u krugu beogradske porodice, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. U povišenoj porodičnoj atmosferi, svako nosi nasleđe svoje mladosti. Čehovljevski složeni odnosi među članovima neobične porodične zajednice, prepliću se sa preciznim autorkinim uvidima u društvenu situaciju iz generacije u generaciju. Bolna verodostojnost komada, napisanog po porudžbini Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ne umanjuje njegovu duhovitost. Naprotiv: u predstavi se smenjuju protivrečne emocije – od urnebesnog smeha do tužnih istina.

03.10.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

TITLOVANE PREDSTAVE U OKTOBRU

Sreda, 24. oktobar

Alen Lajtmen

Ajnštajnovi snovi

Režija: Slobodan Unkovski

Igraju: Dragan MićanovićRadovan VujovićAnita MančićBranko CvejićNataša TapuškovićBranka PetrićMarija VickovićMilena ŽivanovićVučić PerovićMarko GrabežMilica GojkovićFilip ĐurićJoakim Tasić

Novela američkog fizičara i pisca Alena Lajtmena, objavljena 1993.  godine, prevedena je na više od 40 jezika.

 

Subota, 27. oktobar

Žan-Batist Poklen Molijer

Uobraženi bolesnik

Režija: Jagoš Marković

Igraju: Bojan Dimitrijević, Dragan Mićanović, Goran Šušljik, Jelisaveta „Seka“ Sablić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Nebojša Milovanović, Radovan Vujović, Slobodan Tešić, Vlasta Velisavljević, Miloš Jevtović

Jagoš Marković, jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja, postavlja na scenu poslednje Molijerovo delo, Uobraženog bolesnika, kojim je ovaj klasik književnosti i scene definisao svoj konačni odnos prema konzervativizmu, nadriučenjaštvu i šarlatanstvu, ali pre svega, prema društvu i njegovim tužnim porodicama koje pate od pohlepe i sebičluka.

 

 

29.09.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

PREMINUO PREDRAG EJDUS

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra posle duge i teške bolesti u 72. godini.

Komemoracija povodom smrti prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnjeg upravnika Predraga Ejdusa biće održana u ponedeljak, 8. oktobra u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Ispraćaj za kremaciju biće obavljen dva dana ranije, u subotu 6. oktobra u 16 časova na Novom groblju u Beogradu.

Jedan od najboljih srpskih glumaca, koga su kolege obožavale, a publika i kritika veoma cenili, rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu. Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju upisao je u klasi profesorke Ognjenke Milićević kod koje je studirao prve dve godine. Na trećoj godini profesor mu je bio Predrag Bajčetić. Diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Tokom duge i veoma uspešne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga. Upečatljive kreacije ostvario je na scenama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj… U antologijska pozorišna ostvarenja Predraga Ejdusa ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Dagija, Hercla, Moska…

U sećanju brojnih ljubitelja pozorišta svakako će ostati upamćen i po maestralnom tumačenju Kir Janje, naslovnog lika istoimene Sterijine komedije, koga je neprekidno igrao od premijere 25. decembra 1992. godine. Poslednji, 237. put, Kir Janju je odigrao 21. aprila ove godine.

Kao kuriozitet, svakako će ostati zabeleženo i da je rolu Bernarda Draha, u predstavi “Šovinistička farsa”, po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Egona Savina, odigrao čak 1800 puta.

Sa jednakim uspehom igrao je na filmu i televiziji. Nastupio je u više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Odmah posle diplomiranja, postao je član Narodnog pozorišta u Beogradu. Tu je proveo pune dve decenije, a potom je tokom 1993. godine odlučio da pređe u Jugoslovensko dramsko pozorište. Posle 13 godina, ponovo se vraća u Nacionalni teatar u kojem je, u periodu od 2007. do 2009, obavljao funkciju upravnika.

Ejdus je dobitnik velikog broja nagrada, uključujući i „Dobričin prsten”, najveće priznanje koje se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo.

Ove godine dobio je dve nagrade za životno delo – Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo „Zlatni ćuran“.

U periodu od 1985. do 1989. godine bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Više od deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.


28.09.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

PROMOCIJA KNJIGE O MARIJI CRNOBORI

Promocija knjige o divi pozorišne scene Jugoslovenskog dramskog i jugoslovenskog pozorišnog prostora, Marija Crnobori – eseji o fragmentima, autorke prof. dr Jelene Lužine, u izdanju Istarskog ogranka DHK iz Pule, biće održana u utorak, 2. oktobra u 18 časova, na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marija Crnobori (1918–2014) bila je članica prvog ansambla naše kuće i nosila dobar deo repertoara. Njen vanredan glumački dar, glas, lik i habitus, omogućavao je da Jugoslovensko dramsko pozorište postavlja glavna dela svetske i domaće klasike, jer je Marija Crnobori igrala junakinje poput Antigone, Ifigenije, Fedre, Gertrude, Laure Lembahove…

Na promociji će govoriti umetnički direktor JDP Gorčin Stojanović, reditelj i profesor Dejan Mijač, teatrolog dr Jelena Kovačević, a u goste stižu autorka prof. dr Jelena Lužina i Goran Buić, načelnik Općine Medulin, koja je podržala ovo sveobuhvatno izdanje.

21.09.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA OKTOBAR

Prodaja ulaznica za oktobar počinje u subotu 22. septembra.

Radno vreme blagajne je radnim danima i subotom od 10 do 15h i od 17h do 20h i nedeljom od 17h do 20h.

Telefoni blagajne su +381 11 30 61 957 i +381 11 26 44 447.

Repertoar možete naći na linku http://jdp.rs/stampani-repertoar/

20.09.2018 Vesti / Saopštenja, Vesti/Aplikacija

PLAKAT MIRKA ILIĆA ZA PREDSTAVU VRAT OD STAKLA

U sezoni 2018/2019 nastavljamo saradnju sa jednim od značajnijih grafičkih dizajnera, ilustratora i primenjenih umetnika današnjice Mirkom Ilićem koji je uradio plakat za predstavu Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića. Premijera predstave zakazana je za 5. oktobar na sceni „Ljuba Tadić”.

Stranica 1 од 4412345...102030...Poslednja »